Evenimentul Zilei > Actualitate > OMS: A scăzut numărul copiilor vaccinați în România
OMS: A scăzut numărul copiilor vaccinați în România

OMS: A scăzut numărul copiilor vaccinați în România

Rata de vaccinare a celor mici este în descreștere, a declarat, astăzi, eprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky.

"În ultimii 10 ani rata de vaccinare a copiilor are o tendinţă descrescătoare mai ales în ţările dezvoltate din cauza unui refuz al părinţilor de a-şi vaccina copiii. În România rata de vaccinare a copiilor este în scădere. Un vaccin nu se lasă pe piaţă dacă are mai mult de 1% reacţii adverse. Este foarte interesant ce se întâmplă pe continentul american unde au reuşit să elimine rujeola şi rubeola. Acolo rata de vaccinare este foarte mare. Rata vaccinării în România a fost iniţial de 95%, acum a scăzut înspre 92%, iar pe unele vaccinuri avem 85%. Prin comparaţie, putem spune că şi în Franţa pe unele vaccinuri este sub 85%. La noi au fost scăderi pentru rujeolă, rubeolă, de aceea au apărut şi epidemii. Ultima importantă a fost în 2012, atât rujeolă cât şi rubeolă. 103 cazuri de femei gravide cu rubeolă a avut România", a spus oficialul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, vaccinul pneumococic face parte din recomandările OMS pentru a fi introdus în schema naţională întrucât cu ajutorul acestuia se evită o serie de complicaţii şi pneumonii.

'Bolile respiratorii la copii sunt principalele cauze de deces. Vaccinul este făcut în aproape toate ţările UE, aproape în 60% dintre ţările membre OMS. Cea mai bună metodă este de a preveni şi dacă ai un vaccin la dispoziţie de ce să nu previi. Tocmai din motivul că vaccinul este scump recomandarea este să fie pus în calendarul de vaccinare', a mai spus reprezentantul OMS.

Și vaccinarea anti HPV pe care Ministerul Sănătăţii a inclus-o la opţionale, face parte din recomandările OMS de fi introdusă în schema de vaccinare, a mai spus Olsavszky.