Oligarhul rus Petr Aven, care a fost sancționat, folosește conturile firmelor sale pentru a-și susține stilul de viață

Oligarhul rus Petr Aven, care a fost sancționat, folosește conturile firmelor sale pentru a-și susține stilul de viațăSursa foto: Wikipedia

Petr Aven nu are un cont bancar, spun autoritățile. În schimb, el a folosit contul soției sale și al altor firme de administrare imobiliară ca „pușculiță” pentru a-și susține stilul de viață, au declarat avocații de la National Crime Agency (NCA), o agenție britanică de aplicare a legii.

Transferuri de bani

Oligarhul rus este investigat pentru că ar fi trimis aproape 3,7 milioane de lire sterline de la un trust austriac în Regatul Unit cu câteva ore înainte ca Europa să-i impună sancțiuni după invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie. Autoritățile britanice îl acuză acum pe Aven că folosește fondurile companiilor sale pentru cheltuieli personale.

Unitatea Kleptocracy, o nouă echipă din cadrul NCA creată pentru a monitoriza oligarhii ruși sancționați, spune că a fost alertată cu privire la transferul de fonduri de ultim moment de către Monzo Bank și HSBC Holdings. Autoritățile au înghețat în cele din urmă 1,5 milioane de lire sterline din fondurile miliardarului.

Aven a spus că transferul a fost menit să plătească diferite servicii precum securitatea la conacul său din Surrey și proprietatea din Londra. El valorează 4,98 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaire Index. Într-o ședință de judecată, un judecător a relaxat unele dintre restricțiile asupra conturilor patrimoniale ale lui Aven, permițându-i acestuia să plătească pentru „necesitățile de bază”.

Imperiul din Rusia

Avocații care reprezintă companiile imobiliare ale lui Aven au sugerat că NCA caută infracțiuni în transferul de bani. Avocații companiilor lui Aven contestă acum decizia de a-i păstra conturile înghețate la Înalta Curte din Londra. Adrian Waterman, un avocat al companiilor care administrează gospodăria lui Aven, a declarat pentru Bloomberg că NCA a pictat o „imagine confuză”.

Aven, împreună cu partenerul său de afaceri, Mikhail Fridman, a făcut o mare parte din averea sa din investiții legate de petrol, mai ales după ce a vândut participații la TNK-BP către Rosneft, deținută de stat, în 2013. Cei doi au construit un serviciu bancar și financiar în Rusia. Aceștia au făcut parte din consiliile de conducere ale Alfa-Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia și firma de investiții cu sediul în Luxemburg, renunțând la funcțiile de directori la câteva zile după ce au fost sancționați, potrivit Fortune.