POLIŢIST CORUPT, informatorul unei grupări specializată în infracţiuni informatice

POLIŢIST CORUPT, informatorul unei grupări specializată în infracţiuni informatice

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu l-au reţinut pe George Alexandru Popa, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Vâlcea - Serviciul de Investigare a Fraudelor, acuzat că a furnizat date confidenţiale dintr-un dosar penal şi a sprijinit o grupare specializată în fraude informatice.

Potrivit DIICOT, poliţistul George Alexandru Popa este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat, favorizarea infractorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Procurorii DIICOT au făcut, ieri, percheziţii în judeţele Sibiu, Vâlcea, Braşov şi în Bucureşti, la trei grupări specializate în infracţiuni informatice şi spălare de bani. Ca urmare, au fost reţinute 12 persoane, care  urmează să fie duse în faţa judecătorilor iar faţă de alte şapte persoane s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2012 - decembrie 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat transfrontalier care a acţionat atât pe raza judeţului Sibiu, cât şi pe teritoriul Marii Britanii, având ca principală preocupare infracţională intermedierea unor retrageri frauduloase de bani proveniţi din săvârşirea de fraude informatice de către alţi membri ai unor grupări infracţionale", potrivit DIICOT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele de bani obţinute din vânzări fictive de bunuri prin internet erau transmise prin sisteme de transfer rapid iar ulterior ridicate în numele destinatarului iniţial (identitatea fictivă folosită de autorii fraudelor informatice în relaţia cu partea vătămată) de către persoane racolate de către membrii grupării stabiliţi în Marea Britanie, respectiv agenţi autorizaţi să efectueze astfel de operaţiuni.

Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie 2012 - ianuarie 2014, prin acest mod de operare au fost prejudiciate peste 580 de persoane, cu o sumă de 850.000 de dolari.

Anchetatorii mai arată că gruparea din Sibiu a fost sprijinită de ofiţerul de poliţie George Alexandru Popa, care i-a divulgat unui suspect date confidenţiale privind obiectul şi existenţa acestui dosar penal, precum şi faptul că urmează sa fie efectuate percheziţii domiciliare.

Totodată, procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a două grupări sprijinite şi coordonate de gruparea din Sibiu, care au acţionat pe raza municipiilor Braşov şi Râmnicu Vâlcea.

"În perioada ianuarie 2012-2014, grupul infracţional organizat care a acţionat pe raza municipiului Braşov a prejudiciat mai multe persoane vătămate din Europa de Est, prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice privind diverse bunuri ce erau postate fictiv spre vânzare pe site-uri de licitaţii online, în special din ţări din Europa de Est (Federaţia Rusă, Uzbekistan, Turkmenistan, Ucraina, Kazahstan), în scopul obţinerii de beneficii materiale ilicite", mai spun procurorii.

În ceea ce priveşte gruparea din Râmnicu Vâlcea, denumită "JUST", aceasta era specializată în comiterea de fraude informatice prin intermediul unor site-uri de vânzări online din Spania, Portugalia, Brazilia, Mexic şi SUA.