Evenimentul Zilei > Social > Oficial OMS, dezvăluire cutremurătoare! Ce pericol ne paște
Oficial OMS, dezvăluire cutremurătoare! Ce pericol ne paște

Oficial OMS, dezvăluire cutremurătoare! Ce pericol ne paște

Soumya Swaminathan, şeful cercetătorilor OMS, dezvăluie cum poate fi redus riscul infectării cu coronavirus.

Semnal de alarmă tras de un oficial OMS, care afirmă că strategia imunizării colective, fără un vaccin, ar fi ”mortală”.

” Metoda aplicată de unele ţări, precum Suedia, privind atingerea imunizării colective a populaţiei prin expunerea la noul coronavirus a persoanelor tinere şi sănătoase care pot trece prin forme uşoare şi medii ale bolii COVID-19 este „mortală”, a declarat vineri şeful cercetătorilor OMS, Soumya Swaminathan.

Vaccinarea, singura soluţie

Potrivit acesteia, singura cale de a ieşi din această criză de sănătate este vaccinarea.

Soumya Swaminathan a explicat că pentru realizarea imunității colective este necesar ca circa 60% din populaţie să se infecteze cu COVId-19. În aceste condiţii, un număr extrem de mare de persoane ar deceda din cauza bolii.

Potrivit oficialului OMS, eforturile organismelor naţionale şi regionale de reglementare a medicamentelor vor fi armonizate în cazul potenţialelor vaccinuri anti-COVID. Scopul este acela de a accelera lansarea lor pe piaţă atunci când vor deveni disponibile.

Procedura de producere a vaccinurilor, accelerată

Swaminatha a mai susţinut că procesul de testare a vaccinurilor pentru siguranţă şi eficienţă durează minim câțiva ani de zile. Oficialul OMS spune acesta ar putea fi accelerat în doar 6 luni în contextul pandemic. Acest lucru se va realiza dacă datele vor fi satisfăcătoare pentru organismele de reglementare. Dar și dacă aceste organisme vor avea suficiente informaţii pentru a aproba lansarea pe piaţă a noilor vaccinuri.

În pofida celerităţii cu care au loc aceste procese, siguranţa noilor vaccinuri rămâne crucială, a subliniat ea.

„Chiar dacă viteza este importantă, ea nu poate prima în faţa standardelor de siguranţă şi eficacitate. Nu se pune problema ca un prim vaccin anti-COVID să fie injectat imediat în milioane de oameni fără a se stabili în prealabil dacă într-adevăr protejează în faţa infecţiei sau dacă este suficient de sigur pentru a fi folosit pe populaţii mari”, a explicat ea.

Peste 200 de vaccinuri anti-COVID, în diverse faze de dezvoltare şi testare

La ora actuală sunt peste 200 de vaccinuri anti-COVID, aflate în diverse faze de dezvoltare şi testare. Aproximativ 20 dintre ele sunt testate deja pe oameni. Câteva, cele mai avansate, au intrat în stadiul de testare pe mii de pacienţi. Swaminathan a adus ca argument vaccinul experimental pe bază de ARN mesager produs de Moderna, vaccinul rezultat al colaborării dintre Universitatea Oxford şi AstraZeneca, dar şi vaccinurile aflate în faze avansate de testare în Rusia şi China.

Pentru aprobarea unui astfel de vaccin, companiile producătoare trebuie să monitorizeze participanţii la testare timp de mai multe luni de zile. Acest lucru pentru a observa dacă în rândul lor se înregistrează o rată mai redusă a infecţiilor cu coronavirus comparativ cu numărul participanţilor care au beneficiat de un vaccin de control.

„Ne dorim să înregistrăm un nivel de protecţie cât mai ridicat cu putinţă. Între 80% şi 90% ar fi fantastic”, a susţinut ea.

Oficialul OMS a averizat însă că doar un număr mic de vaccinuri potenţiale anti-COVID au şanse reale de a trece prin toate stadiile de testare până vor fi aprobate.

„Avem numeroase vaccinuri candidat. Ceea ce este excelent. Pentru că în mod normal, rata de succes pentru un nou vaccin este de aproximativ 10%”, a adăugat ea, potrivit agerpres.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: