Operatorul aerian Air France- KLM şi-a retras, marţi, oficial oferta pentru Alitalia, şansele să preia compania italiană de transport aerian reducându-se la minimum. Reprezentanţii Alitalia îi ceruseră operatorului franco-olandez să îşi clarifice poziţia, după ce a renunţat la negocierile cu sindicatele italiene privind condiţiile de preluare, pentru care ajunsese la un acord cu conducerea.

„Air France-KLM a informat Alitalia că acordurile contractuale anunţate la 14 martie, în vederea lansării unei oferte publice pentru Alitalia, nu mai sunt valabile. Condiţiile necesare înainte de lansarea ofertei nu au fost îndeplinite“, se arată într-un comunicat al Air-France KLM. Totuşi, nu este încă foarte clar dacă Air France-KLM va face sau nu o ofertă nouă.

Concedierile
nu pot fi evitate

Silvio Berlusconi a precizat că reduceri „dureroase“ de personal vor fi făcute la Alitalia, chiar dacă operatorul va fi preluat de investitori italieni. Guvernul italian a decis, marţi, să acorde companiei aeriene de urgenţă un credit punte în valoare de 300 de milioane de euro pentru a o ţine în stare de funcţionare. Împrumutul va trebui returnat până la sfârşitul acestui an.

„Această sumă îi va oferi Alitalia mijloacele necesare să supravieţuiască alte câteva luni, timp în care un grup de întreprinză tori italieni, ajutaţi de bănci, specialişti şi linii aeriene, va studia situaţia Alitalia“, a declarat Berlusconi. Creditul riscă însă să trezească nemulţumirea Comisiei Europene, care a ameninţat cu acţiunea în instanţă în cazul oricărui ajutor de stat acordat Alitalia.