Ochii spun totul, știu totul: ce legătură magică există între pupile și memorie

Ochii spun totul, știu totul: ce legătură magică există între pupile și memorie

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Un studiu recent a descoperit, însă, și legătura dintre dimensiunile pupilelor și memoria oamenilor.

Pupilele trădează multe despre emotiile si trăirile unei persoane, însă ce s-a știut mai puțin până acum este că, la fel ca madlenele lui Proust, pupilele pot deschide o poartă spre memorie. Un studiu recent descrie problemele de memorie ca fiind consecința pierderilor de atentie și a multi-taskingului digital. Autorii notează că actuala cultura digitală generează întrebări științifice despre cauzele pentru care oamenii au o memorie fluctuantă.

În general, pupilele își schimbă dimensiunea în funcție de cât de multă lumină intră în ochi. Însă, în timpul interacțiunilor sociale, dimensiunile unor pupile sunt influențate și de atracția pentru cineva sau ceva (o melodie, o situație), de medicație, de consumul de alcool sau de gradul de sinceritate.

Anxietatea poate afecta, de asemenea, dimensiunile pupilelor - cum ar fi răspunsul involuntar de luptă sau fuga de o situație ori un sentiment.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dilatarea pupilei te dă de gol

Un studiu desfășurat în 2017 a concluzionat că dilatarea pupilei este în strânsă relație cu sistemul de excitare a creierului. Excitația reflectată în pupile a fost un indicator nu numai al atracției, ci și al procesării informațiilor, al luării deciziilor și al atenției (la cineva sau la ceva).

Noile cercetări, efectuate de Universitatea Stanford și Universitatea din California, au măsurat gradul de atenție a 80 de tineri adulți, cu ajutorul electroencefalografiei (EEG) și pupilometriei. De asemenea, nivelurile de atenție au fost cuantificate pe baza performanței sarcinilor și a chestionarelor pe care tinerii le-au completat.

EEG a măsurat undele cerebrale alfa. Potrivit lui Kevin Madore, de la Stanford Memory Lab, creșterea undelor alfa este relaționată cu "pierderile de atenție, mintea rătăcită și distragerea". În același timp, contracția pupilelor care se modifică la sarcini noi a fost asociată cu reflexele mai lente și o serie de eșecuri în performanță.