Ochii pot dezvălui speranța de viață a unei persoane: „Retina constituie o fereastră unică și accesibilă pentru evaluarea proceselor patologice”
- Maria Miron
- 8 octombrie 2022, 16:37
Cercetătorii au arătat că ochii pot dezvălui cât mai are de trăit o persoană, conform unui studiu publicat recent în British Journal of Ophthalmology, și care demonstrează legătura de cauzalitate între organele vederii și speranța de viață a oamenilor.
Mai precis, studiul s-a axat pe demonstrarea legăturii între vârsta biologică a retinei unui om și riscul de deces.
Ochii pot dezvălui speranța de viață a unei persoane
Retina este o membrană situată în spatele ochilor și care are în componență milioane de celule nervoase, Acestea înregistrează și organizează informațiile primite pe cale vizuală. Conform studiului, la care a luat parte un eșantion de circa 47.000 de adulți, persoanele ale căror retine erau „mai bătrâne” decât vârsta lor reală prezentau un risc mai mare de a muri în următorii zece ani.
„Retina oferă o fereastră unică și accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare și neurologice sistemice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, a transmis medicul Mingguang He din cadrul Centrului pentru Cercetarea Oculară din Australia.
Decalajul de vârstă retiniană poate prezice un risc crescut de mortalitate
La studiu au luat parte subiecți cu vârste cuprinse între 40 - 69 de ani, cercetarea fiind desfășurată pe o perioadă de 11 ani. Oamenii de știință au comparat „vârsta biologică” a fiecărei retine cu vârsta cronologică a persoanei în cauză, remarcând astfel o „diferență de vârstă retiniană” la mulți dintre participanții la studiu, iar disproporțiile mai mari au fost asociate unui risc de 49% - 67% mai mare de deces din orice cauză, mai puțin bolile cardiovasculare ori cancerul.
„Descoperirile noastre noi au determinat că decalajul de vârstă retiniană este un predictor independent al riscului crescut de mortalitate, în special al bolilor non-cardiovasculare/mortalității non-canceroase. Aceste descoperiri sugerează că vârsta retiniană poate fi un biomarker semnificativ clinic al îmbătrânirii”, au explicat cercetătorii.
Mai mult, creșterea decalajului de vârstă a fost direct proporțională cu creșterea cu 2% - 3% a riscului de deces din orice cauză ori dintr-o cauză specifică, astfel că cercetarea arată că rețeaua de vase din retină este un indicator al nivelul sănătății generale a creierului și a sistemului circulator în ansamblu, conform Doctorul Zilei.