Experiment. Priviți ce se întâmplă când vă frecați la ochi. Rezultatul este înfiorător. VIDEO

Experiment. Priviți ce se întâmplă când vă frecați la ochi. Rezultatul este înfiorător. VIDEO

Medicii oftalmologi vin cu vești proaste pentru cei care au obiceiul de a se freca la ochi. Aceștia ar trebui să înceteze să mai facă acest lucru cât mai curând posibil.

Un medic oftalmolog a făcut un experiment cu un pacient sănătos care îşi freacă ochii pentru a afla cum influențează sănătatea generală a ochilor.

Daniel Gatinel, medic oftalmolog și șef al departamentului de chirurgie a Fundației Rothschild, a făcut un RMN unui pacient sănătos care se freca la ochi pentru a vedea dacă ar putea cauza anumite afecțiuni oculare. Rezultatul a fost înfiorător.

Videoclipul lansat a devenit viral până astăzi. Când îți freci globii oculari,  craniul este afectat într-un mod dezgustător.

Și partea cea mai proastă este că nu e doar urâtă, ci şi foarte gravă

RMN-ul a fost luat ca parte a cercetării lui Gatinel asupra modului în care frecarea ochilor influențează sănătatea generală a ochilor. El și echipa sa au descoperit că ar putea avea efecte mult mai dăunătoare decât se imaginau anterior. De fapt, ei cred că ar putea fi cauza „keratoconusului”, o afecțiune care face ca corneea să se umfle în exterior.

„Pentru prima dată, RMN-ul dinamic arată efectul frecării ochilor asupra corneei și a structurilor orbitale adiacente”, a scris Gatinel în descrierea videoclipului RMN de pe YouTube .

„Acest material oferă o altă dovadă că keratoconus (și posibil alte afecțiuni oculare) este cauzată de frecarea excesivă a ochilor”. Descoperirile lui Gatinel sunt susținute de o revizuire din 2019 a 24 de studii privind dacă frecarea ochilor este legată de keratoconus.

Analiza a constatat că frecarea ochilor a provocat într-adevăr „subțierea keratocitelor”, ceea ce poate duce la afecțiune

Keratoconul poate fi o afecțiune debilitantă și ar trebui luate măsuri pentru a o evita cu orice preț, conform Johns Hopkins Medicine . Nu numai că poate provoca vedere încețoșată și sensibilitate la lumină, dar cazurile cu adevărat grave pot necesita și transplanturi de cornee - o intervenție chirurgicală serioasă și riscantă.

Deci, ce ar trebui să faci atunci când încep să te mâncărime ochii? Cel mai bun pariu este probabil să tratați problema cauzei, mai degrabă decât simptomul. Aceasta ar putea include orice, de la utilizarea picăturilor pentru ochi recomandate de medic până la evitarea iritantelor pentru ochi, cum ar fi lentilele de contact. Și dacă simți nevoia să te freci la ochi, amintește-ți de acest RMN care provoacă un coșmar, scrie futurism.

Ne puteți urmări și pe Google News