Evenimentul Zilei > Social > 10 indicii care îți arată că ai probleme cu vederea și trebuie să consulți un oftalmolog. Punctul 3 ar trebui să îngrijoreze
10 indicii care îți arată că ai probleme cu vederea și trebuie să consulți un oftalmolog. Punctul 3 ar trebui să îngrijoreze

10 indicii care îți arată că ai probleme cu vederea și trebuie să consulți un oftalmolog. Punctul 3 ar trebui să îngrijoreze

Există semne care îți pot arăta că ai probleme ce trebuie tratate neîntârziat la un oftalmolog. Iată 10 dintre aceste indicii.

Există mai multe probleme legate de oftalmologie pe care, dacă le identificați, trebuie să vă dea de gândit și să vă determine să apelați la un specialist în domeniu. Iată 10 indicii că aveți deficiențe de vedere, iar necazurile s-ar putea acutiza, dacă nu mergeți la un medic.

1. Pete albe pe cornee

Purtați lentile de contact în loc de ochelari? Urmăriți petele albe pe cornee (n.r. – acesta este stratul transparent deasupra globului ocular). „Acest lucru apare destul de frecvent în rândul persoanelor care poartă lentile de contact”, spune medicul Natasha Hertz. Acesta poate fi un semn sigur al infecției corneenei.

2. Spasmul nervos al pleoapelor

Stresul se poate manifesta în multe momente, dintre care unul este pulsarea pleoapelor. Este un lucru deranjant, dar poate fi un semn că trebuie să vă odihniți și să învățați cum să faceți față stresului.

3. Imagine neclară

Dacă observați că vedeți totul neclar, atunci acesta este un semn serios de îngrijorare. Deoarece o imagine neclară poate fi cauza diabetului. Conform rezultatelor studiilor efectuate în august 2014, s-a constatat că 73% dintre pacienții cu diabet zaharat au avut vedere încețoșată.

4. Inel alb în jurul irisului

Dacă observați că se formează un inel alb în jurul arcusului cornean, acesta este un semnal al creșterii nivelului de colesterol în sânge. Deși acest lucru poate indica și unele modificări legate de vârstă. Potrivit dr. Hertz, acest lucru poate semnala, de asemenea, o creștere a nivelului trigliceridelor, adică un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

5. Retinopatie hipertensivă. Capilare sparte în retină

Este greu să observați această problemă cu ochiul liber. Singura modalitate de a vedea manifestările sale este să vă uitați la globul ocular. Dacă există cel puțin câteva capilare sparte pe glob, înseamnă că există leziuni și în retină. Acesta este un semn de tensiune intracraniană ridicată. Ceea ce indică existența unor probleme cu sistemul cardiovascular.

6. Aveți alergie

Dacă aveți un sentiment de uscăciune în ochi și pielea din jurul ochilor este roșie – acesta este semnul unei reacții alergice. Dacă nu veți face nimic în acest sens, atunci următoarea etapă va fi înflamarea pleoapelor. Alergia este semnul unor reacții inflamatorii în organism.

7. „Musculițe” în ochi

Există două opțiuni de apariție a petelor mici în ochi. Prima sînt „musculițele” care au apărut din cauza îngustării bruște a vaselor de sînge, a doua este primul semnal al detașării retinei, care duce la orbire. Ambele opțiuni prezintă un pericol pentru sănătate.

8. Roșeață bruscă a globului ocular

Dacă observați că ochii sunt umflați și roșii, nu credeți că aveți o infecție. Acesta poate fi un semn că sunteți foarte obosit. „În afară de pulsări a pleoapei, lipsa somnului poate face ochii mai iritați și mai roșii”, explică Hertz.

9. Pete galbene și roșii pe globul ocular

Lumina ultravioletă are un efect distructiv asupra membranei mucoase a ochiului. Petele galbene și roșii care apar uneori pe globul ocular pot fi cauzate de o arsură sau pot fi un semn al unei afecțiuni precanceroase. Aceste pete sunt numite pingecule și trebuie studiate în condiții clinice.

10. Culoarea galbenă a globului ocular

Dacă ochii au devenit brusc galbeni – ca hârtia veche – acesta este un semn că trebuie să vă adresați la medic cât mai curând posibil. Există doar trei cauze ale apariției unui astfel de semn. Prima este hepatita. Creșterea nivelului de bilirubină aproape imediat „colorează” ochii în culoarea galbenă. A doua opțiune este blocarea canalelor biliare cu pietre. A treia cauză este cancerul hepatic.

sursa: ecology.md