Oceanul poate deveni o mare rusească! Avertisment crunt pentru NATO!

Oceanul poate deveni o mare rusească! Avertisment crunt pentru NATO!

Pentru a preveni transformarea Oceanului Artic într-o „mare rusească”, NATO trebuie să acționeze acum. Acesta este semnalul de alarmă tras de experții United States Naval Institute.

Oceanul poate deveni o mare rusească! Dezghețarea Oceanului Artic a deschis Rusiei posibilități uriașe. Rusia are o frontieră uriașă spre Arctica (de la Marea Barents până la Marea Bering).

Ca urmare, se simte îndreptățită să-și asigure partea leului. E vorba atât de de importanța strategică și economică a căilor navigabile, cât și de resursele naturale ale regiunii. Pentru a-și îndeplini obiectivele, Kremlinul mizează pe forța Flotei de Nord, căreia i-a acordat în ultimii ani o atenție specială.

Oceanul poate deveni o mare rusească! Importanța Flote de Nord

Flota de Nord a Rusiei este în curs de modernizare.

Navele sovietice care au ruginit timp de decenii în bazele din peninsula Kola sunt acum o amintire. În locul lor, cu greutăți și multe eșecuri, a apărut o nouă flotă, mult mai bine echipată și organizată.

Mercenarii ruși ocupă Africa! Din urmă vin și trupele lui Putin!

Elemente ale acestei flotei au trecut deja prin botezul focului în conflictul sirian. Celelalte au participat la exerciții tot mai departe de granițele Rusiei.

Ca și în epoca sovietică, URSS, nucleul flotei rămân submarinele. E vorba atât de cele de atac (SSN, SSK), cât și de lansatoare de rachete balistice și de croazieră (SSNN, SSNN).

Vara trecută, șantierul naval Sevmash a livrat primul submarin de tip Ssbn Borei II „Knyaz Vladimir”. Submarinul e înarmat cu rachete de atac clasa Yasen-M „Kazan” și se așteaptă să intre în serviciu până la sfârșitul lunii martie 2021. Un alt submarin aflat în teste este „Kazan”, care va fi dotat cu rachetele hipersonice de croazieră Zirkon.

Nu trebuie uitat nici Belgorod, un submarin SSgn modificat pentru a lansa noile super torpile nucleare Poseidon.

 

Oceanul poate deveni o mare rusească! Noua doctrină militară a flotei rusești

Noua doctrină militară a identificat posibile amenințări la adesa Rusiei în următorii zece ani. E vorba inclusiv de o posibilă confruntare cu SUA și NATO. În acest sens, Moscova și-a modificat flota pentru a-i spori capacitatea de luptă pe teatre mari de operațiuni. Implementarea capabilităților de proiecție a forței este văzută ca un factor de descurajare pentru un eventual inamic.

Erdogan și-a găsit nașul! A apărut o nouă alianță militară

Moscova e hotărâtă să arate că poate provoca daune considerabile oricărui adversar. Creșterea exponențială a arsenalelor de rachete navale de croazieră, inclusiv a celor hipersonice, are același scop.

 Ce poate face NATO?

Potrivit US Naval Institute, NATO ar trebui să reacționeze înainte de a fi prea târziu. Pe lângă desfășurarea mai frecventă de operațiuni navale în Marea Barents este necesară îmbunătățească poziționarea serviciilor de informații din Islanda Norvegia, și Marea Britanie. În al doilea rând, pentru a descuraja și, dacă este necesar, a angaja Flota de Nord, ar fi necesar să se organizeze forțele navale NATO într-o forță maritimă permanentă a Atlanticului. Ar trebui să se aibă în vedere o forță multinațională dedicată și concentrată exclusiv pe descurajarea operațiunilor Flotei de Nord.

 Marea miză e Artica

În mod evident, Arctica joacă un rol cheie în această înfrutare. Potrivit analiștilor americani, trebuie să existe o prezență mai mare a NATO în regiune, trebuie să fie consolidate parteneriatele de cooperare și constituită forță navală arctică capabilă.

Prin urmare, operațiunile în zona arctică trebuie intensificate pentru a proteja interesele SUA și NATO. Mai mult, în viitor, s-ar putea pune și problema unor acțiuni pentru a apăra libertatea de navigație de-a lungul Traseului Nordului, scrie ziarul italian Il Giornale.

Război pentru insule? Conflictul mondial ar putea izbucni dintr-o eroare!

Ne puteți urmări și pe Google News