Occidentul sancționează aspru Rusia: „A sosit momentul să punem capăt”. Toate vânzările și serviciile au fost oprite
- Sabina Popescu
- 4 martie 2022, 17:56
Noi sancțiuni au fost impuse împotriva Rusiei, pe fondul războiului din Ucraina, despre care observatorii internaționali spun că urmează să atingă cote alarmante. Compania Microsoft a anunțat vineri, 4 martie, că va anula toate vânzările și serviciile în Rusia, în timp ce Comisia Europeană a hotărât să suspende programele de știință și cercetare în parteneriat cu oamenii de știință ruși.
Sancțiuni majore împotriva Rusiei. Compania Microsoft a transmis că va suspenda „toate vânzările noi de produse și servicii în Rusia”. Anunțul a fost făcut de președintele Microsoft, Brad Smith.
Noi sancțiuni împotriva Rusiei
Acesta a scris, într-o postare publicată online, că firma „oprește, de asemenea, multe aspecte ale activității în Rusia, în conformitate cu deciziile guvernamentale privind sancțiunile”.
Nu este clar dacă suspendarea vânzărilor a fost un rezultat direct al respectării sancțiunilor. Microsoft nu a răspuns imediat la o solicitare a jurnaliștilor de a comenta situația.
Microsoft oferă asistență cibernetică Ucrainei
Reprezentanții Microsoft continuă să ofere asistență în materie de securitate cibernetică Ucrainei și „cel mai recent” a ajutat la apărarea țării împotriva unui atac cibernetic care a vizat un „important radiodifuzor ucrainean”.
Echipa de securitate cibernetică a Microsoft a ajutat să răspundă la atacurile cibernetice care au vizat „peste 20 de organizații guvernamentale, IT și din sectorul financiar din Ucraina”, a spus Smith, potrivit BBC.
Comisia Europeană anulează contracte pe bandă rulantă
De asemenea, tot vineri, Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu entități rusești în domeniul cercetării, științei și inovării, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Aceasta suspendă totodată plățile către entitățile rusești în cadrul contractelor existente și „nu va încheia noi contracte și nici noi acorduri” cu organizații rusești.
„Cooperarea UE în domeniul cercetării se bazează pe respectarea libertăților și drepturilor care stau la baza excelenței și a inovării. Agresiunea militară odioasă a Rusiei împotriva Ucrainei este un atac împotriva acelorași valori. Prin urmare, a sosit momentul să punem capăt cooperării noastre în domeniul cercetării cu Rusia”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
Și Belarus va avea de suportat consecințe
Evaluarea situației în ceea ce privește Belarus este în curs de desfășurare, a mai transmis Comisia Europeană, vineri, făcând referire la sancțiunile ce ar urma să fie impuse și țării conduse de Lukașenko, după ce s-a angajat în invazia militară în Ucraina.
La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Lukașenko a anunțat pentru prima dată în mod public că va fi de partea Rusiei în cazul unui război cu Ucraina. Timp de câteva luni, regimul său și-a intensificat în mod constant retorica în jurul situației de la granițele sale sudice, declanșând isteria și repetând sprijinul pentru invazia lui Vladimir Putin.