SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși: Se vor aplica de astăzi. Lista lui Joe Biden

SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși: Se vor aplica de astăzi. Lista lui Joe Biden Sute de companii străine au rămas în Rusia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

După ce SUA au aplicat o serie de restricții împotriva unui număr semnificativ de ruși apropiați Kremlinului, acestea vizând chiar și copiii apropiaților lui Vladimir Putin, administrația Biden a pregătit un nou pachet de sancțiuni pentru câțiva oligarhi. Acesta este mai extins, cuprinzând măsuri ce nu au fost prevăzute în primă fază.

Administrația SUA plănuiește să impună noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși chiar începând de joi, 3 martie, au transmis surse familiare cu această chestiune. Poziția oficialilor americani vine chiar după ce Rusia a transmis, prin vocea președintelui Vladimir Putin, precum și prin a ministrului de Externe Serghei Lavrov, că războiul va continua „fără compromisuri”.

SUA aplică noi sancțiuni oligarhilor ruși

Măsurile de restricție vor urma vag lista celor impuse oligarhilor sancționați de Uniunea Europeană la începutul acestei săptămâni, însă nu vor fi identice, a spus o sursă pentru CNN. Pachetul american va fi mai extins, incluzând interdicții de călătorie și vizând membrii familiei.

Pe lista sancțiunilor se află și o parte dintre persoanele vizate de administrația Biden la începutul săptămânii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, președintele Joe Biden a promis că va urmări „câștigurile ilicite” ale oligarhilor ruși, inclusiv avioanele lor private, apartamentele de lux și iahturile.

Rusia nu vrea să renunțe la războiul din Ucraina

Anunțul privind noile sancțiuni vine chiar după ce, joi, președintele Vladimir Putin i-a spus omologului său francez că „Rusia intenționează să continue fără compromisuri lupta sa împotriva membrilor grupărilor naționaliste care comit crime de război”.

Emmanuel Macron consideră că „ce este mai rău este încă nu a venit” în Ucraina, după schimbul de replici cu Vladimir Putin, care și-a exprimat „foarte marea determinare” de a-și continua ofensiva, al cărei obiectiv este „să preia controlul” asupra întregii țări, potrivit Elysee.

În cursul discuției telefonice de la ora 1:30, la cererea sa, președintele rus i-a spus omologului său francez că operațiunea armatei ruse se desfășoară „conform planului” prevăzut de Moscova și că aceasta se va „agrava” dacă ucrainenii nu vor accepta condițiile sale, a precizat președinția.

Vladimir Putin nu va permite nimănui să-i submineze interesele

De altfel, în a opta zi a conflictului militar din Ucraina, Serghei Lavrov i-a acuzat pe politicienii occidentali că iau în considerare un război nuclear. Ministrul rus de Externe a declarat, într-un interviu oferit presei ruse, că este de părere că unii lideri străini se pregătesc de război împotriva Rusiei.

„Aș dori să subliniez că în capul politicienilor occidentali se învârte constant ideea unui război nuclear, nu în capul rușilor”, a spus Serghei Lavrov, oferind asigurări că autoritățile rusești nu vor permite niciunei provocări să îi dezechilibreze.

Ministrul de Externe s-a poziționat în favoarea noilor discuții dintre ucraineni și ruși privind rezolvarea crizei din Ucraina, la care se va găsi, fără doar și poate, o rezolvare, în opinia sa.

Însă, dialogul Rusiei cu Occidentul trebuie să se bazeze pe respect reciproc, a spus Lavrov, acuzând NATO că încearcă să își mențină supremația. Și, deși „Rusia are multă bunăvoință, nu poate lăsa pe nimeni să îi submineze interesele”, a accentuat Serghei Lavrov.