Oligarhii ruși, loviți unde îi doare cel mai tare. Accesul în orașul miliardarilor le-a fost interzis

Oligarhii ruși, loviți unde îi doare cel mai tare. Accesul în orașul miliardarilor le-a fost interzis sursa foto. Daily News Monaco

Principatul Monaco s-a alăturat celorlalte state europene care au adoptat sancțiuni împotriva Rusiei. Guvernul monegasc a luat o astfel de măsură în cursul zilei de luni. Lovitura este foarte dură pentru oligarhii ruși care dețin în principat multe proprietăți și active foarte scumpe.

Oligarhii ruși au fost loviți acolo unde îi doare cel mai tare, la bani. Guvernul Principatului Monaco a anunțat, luni după-amiază, că a adoptat „fără întârziere” o decizie prin care a înghețat activele și conturile oligarhilor rusi. Astfel, orașul stat în care își au rezidență marii miliardari ai lumii, inclusiv ruși, se alătură Uniunii Europene în demersul de sancționare a Rusiei.

De altfel, oficialii guvernamentali au indicat deja că Monaco are datoria de a face acest lucru, deoarece ține de obligațiile sale internaționale.

„În conformitate cu angajamentele sale internaționale, Principatul a adoptat și a pus în aplicare, fără întârziere, proceduri de înghețare a fondurilor și sancțiuni economice identice cu cele luate de majoritatea statelor europene”, se arată într-un comunicat de presă citat de News.mc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta a fost prima declarație oficială a Principatului Monaco de la începutul atacului rusesc asupra Ucrainei, joi, 24 februarie.

Lovitura este în principal pentru oligarhii ruși care dețin conturi și proprietăți în Monaco. Aceștia nu vor avea acces la ele și nu le vor mai putea utiliza.

Elveția renunță la neutralitate după invadarea Ucrainei

​Invadarea Ucrainei, de către Rusia, a determinat Elveția să renunțe la statutul de neutralitate și să adopte toate aceste sancțiuni economice decise de Uniunea Europeană. Măsurile adoptate sunt valabile inclusiv în cazul lui Vladimir Putin, a declarat președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis.

Președintele elvețian a precizat că, astfel, Consiliul Federal „face acest pas cu convingere, într-o manieră chibzuită și fără echivoc”.

Săptămâna trecută Elveţia a decis să nu se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. La momentul respectiv, precizau oficialii elvețieni, vor fi luate măsurile necesare pentru a evita să fie utilizată ca bază pentru ocolirea sancțiunilor de către Moscova.

Oligarhii ruși nu mai au acces la banii din Elveția

Ambasadorul Ucrainei în Elveţia, Artem Ribcenko, a solicitat într-un interviu acordat Sonntags Zeitung îngheţarea activelor membrilor guvernului rus.

Potrivit statisticilor Băncii Reglementelor Internaţionale, pasivele băncilor elveţiene faţă de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021. Din această sumă, 21,4 miliarde de dolari sunt sub formă de depozite. Totodată, trebuie spus că oligarhii ruşi dețin participații la mai multe companii elvețiene importante.

În plus, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizează în Elveţia, potrivit estimărilor citate de presa elveţiană.