La Washington se evaluează starea de sănătate mintală a ţarului

La Washington se evaluează starea de sănătate mintală a ţaruluisursa: Facebook

În centrul atenției administrației Biden se află acum evaluarea stării de sănătate mintală Vladimir Putin, un element important pentru a cântări următorii pași şi care a devenit o prioritate pentru informațiile americane, după ce diverși experți au remarcat faptul că recent, comportamentul președintelui rus a devenit „din ce în ce mai imprevizibil, mai haotic și irațional”.

Problema de bază constă în dificultatea de a obține informații de primă mână dintr-un mediu impenetrabil precum Kremlinul și de a înțelege dacă este vorba de o instabilitate reală, sau o strategie de creștere a impredictibilității și deci a spațiului de manevră, conform RADOR.

Problema a fost abordată și în briefingul serviciilor de informaţii adresat parlamentarilor americani

Fostul șef al National Intelligence James Clapper, a afirmat deja în public ceea ce spun în privat unii înalţi funcţionari americani: „Personal, cred că este instabil, sunt îngrijorat de sănătatea și de echilibrul lui”.

La fel și fostul ambasador SUA la Moscova, Michael McFaul, potrivit căruia Putin pare „complet deconectat de realitate”. O schimbare care ar fi putut fi determinată în mare parte de izolarea îndelungată, aproape paranoică a țarului în timpul pandemiei. Între timp, Joe Biden își revede discursul privind starea Uniunii, care va fi dominat de criza în curs și de succesul administrației sale în unirea democrațiilor occidentale împotriva Rusiei. SUA își continuă ofensiva pentru a izola Moscova pretutindeni. Secretarul de stat Antony Blinken a cerut excluderea Rusiei din consiliul drepturilor omului și a avertizat că, dacă Putin va câștiga războiul, criza umanitară și cea a drepturilor se vor adânci.

551 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe ucrainenii care au fugit peste graniță

Pe de altă parte, Adunarea generală a ONU continuă să discute moțiunea de condamnare a Moscovei, care foarte probabil va fi votată joi. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat între timp două apeluri de urgență coordonate pentru persoanele strămutate din Ucraina și din regiune. Primul plan „necesită 1,1 miliarde de dolari pentru a satisface nevoile umanitare tot mai mari a peste 6 milioane de persoane strămutate și afectate de operațiuni militare în următoarele trei luni”, în timp ce al doilea „necesită 551 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe ucrainenii care au fugit peste graniță, în principal în Polonia, Ungaria, România și Moldova”.

Ne puteți urmări și pe Google News