Obiceiurile alimentare pot face mai mult rău decât bine chiar dacă consumi doar produse sănătoase. Medicii specialiști recomandă să punem preț pe efectele pe care le au unele alimente asupra sănătății generale.
Unele obiceiuri alimentare pot avea efective negative asupra organisumului tău. Medicii nutriționiști au explicat că te poți abate ocazional de la o dietă sănătoasă pentru a consuma câteva produse care nu sunt sănătoase. Printre acestea se numără bomboanele, deserturile, prăjelile, băuturile îndulcite cu zahăr și gustările care oferă calorii cu puține beneficii nutriționale. Totuși, toate aceste alimente pot declanșa anumite probleme de sănătate dacă apar în dieta de în mod regulat.
Aceste produse trebuie asociate cu alimente bogate în nutrienți pentru a avea un stil de viață echilibrat. Momentul în care mănânci este unul foarte important. Atunci când vrei să îți faci o listă cu alimentele pe care vrei să le consumi trebuie să acorzi o mare atenție fructelor, legumelor și cerealelor integrale procesate sau chiar deloc. De asemenea, poți include și proteine slabe sau grăsimi pe bază de plante.
În plus, este important să controlezi și câte de mari sunt porțiile de mâncare. Medicii nutriționiști recomandă să nu mânănci imediat înainte de somn. În plus, fiecare masă și gustare trebuie să conțină mai mult de un macronutrient. În cazul în care nu urmezi acești pași când vrei să îți organizezi o dietă alimentară și nici nu renunți la obiceiurile alimentare, sănătatea ta va avea de suferit.
Efectele negative ale consumului de zahăr în exces
Consumul de zahăr în exces poate avea efecte negative asupra sănătății tale. În acest caz nu este vorba de zahărul naturale din fructe și lactate, ci de acela adăugat în alimente și băuturi și care are rolul de a spori aroma produsulul. Studiile au arătat că zahărul adăugat, și mai ales cel din băuturile îndulcite, este într-o strânsă legătură cu creșterea în greutate. De asemenea, zahărul adăugat poate provoca diabetul de tip 2, boli cardiovasculare și unele forme de cancer. Medicii recomandă să schimbi zahărul cu alte alternative, precum stevia.
În plus, dacă mănânci prea mult o dată ai putea să te confrunți cu gaze, balonare sau indigestie la scurt timp după masă. Aceste simptome se manifestă din cauza unor alimente pe care le-ai consumat. Din acest motiv este foarte important să ai un control asupra porțiilor de mâncare pe care le consumi. În plus, un consum mai mare de alimente ar putea promova aportul caloric în exces. Toate aceste lucruri pot duce la obezitate,
Consecințele mâncatului prea târziu
Persoanele care mănâncă aproape de ora de culcare se pot confrunta cu probleme de sănătate. Studiile au arătat că dacă iei toate mesele între orele 7:00 și 19:00, starea de sănătatea ar putea să se îmbunătățească. Alte cercetări au arătat că mâncatul târziu nu este mereu o cauză a creșterii în greutate, dar mâncatul nocturn este asociat cu alimentația excesivă. Acesta este unul dintre obiceiurile care poate avea efecte negative asupra organismului tău. Este recomandat să mănânci ultima masă cu două ore înainte de culcare.
Persoanele care renunță la cerealele integreale, la leguminoas, la fructe și legume ar putea să nu aibă un aport suficient de fibre. Acest nutrient se găsește numai în alimentele pe bază de plante și are multiple beneficii pentru organism. Fibrele sunt acele bacterii sănătoase din intestin care te ajută să pierzi în greutate, dar și ca nivelul colesterolului să scadă. În plus, dacă nu mănânci suficiente fibre, ai putea să te cofrunți cu probleme digestive.
Medicii nutriționiști au explicat că grăsimile pe bază de plante, precum cele din nuci, semințe și ulei, au multiple beneficii pentru sănătate. În ceea ce privește grăsimile animale, situația este diferită. În cazul în care consumi des acest tip de grăsime ai putea să te confrunți cu boli cardiovasculare. Carnea roșie, ouăle și lactatele pot avea un impact negativ asupra sănătății inimii.
Cât de periculoase sunt băuturile acide
Produsele mult prea acide, precum sifonul sau cafeaua, pot avea efecte negative asupra sănătății dentare. În plus, consumul în exces al acestor băuturi poate duce la eroziuni dentare. Și persoanele care consumă băuturi dietetice se supun la aceleași riscuri. Chiar și fructele acide sau uscate pot produce un mediu acird în gură, lucru care va duce la probleme dentare. Nutriționiștii au explicat că dacă nutrienții nu sunt combinați în mod corespunzător, consumul lor poate dăuna grav sănătății.
Este indicat ca la micul dejun pe lângă un bol de cereale să consumi și proteine, carbohidrați, grăsimi și legume pentru a avea o masă echilibrată. Carbohidrații sunt macronutrienții care se digeră cel mai rapid. Proteinile și grăsimile se digeră mai greu, ceea ce duce la o sațietate mai mare. În plus, acest lucru poate conduce și la controlul apetitului. Mesele echilibrate conțin, de cele mai multe ori, o varietate de nutrienți esențiale care susțin numeroase sisteme ale corpului, potrivit Realitatea.md.