Opt obiceiuri care îi fac pe oameni mai fericiți. Nu toată lumea se poate ține de ele
- Iulia Moraru
- 11 decembrie 2023, 19:50
Conform maestrului longevității, Dan Buettner, esența fericirii poate fi descoperită în aspectele mai puțin evidente ale vieții. Astfel, alegerile pe care le facem în micile momente, cum ar fi micul dejun sau durata odihnei în fiecare noapte, au un mare impact asupra noastră.
Recent, Dan Buettner și-a îndreptat atenția către cele mai importante obiceiuri pe care le au cei mai fericiți oameni din lume.
El este pionierul care a creat conceptul de „zone albastre” pentru a descrie cinci regiuni în lume unde locuitorii trăiesc până la o vârstă înaintată. Aceste locuri includ Sardinia, Italia; Ikaria, Grecia; Nicoya, Costa Rica; Loma Linda, California; și Okinawa, Japonia.
Opt obiceiuri ce îi fac pe oameni fericiți
Dan Buettner a punctat că cele mai simple lucruri pe care le putem face într-o zi ne îmbunătățesc semnificativ starea de spirit, ne pot face mai fericiți și ne ajută să trăim mai mult, ca atare.
Opt ore de somn în fiecare noapte
În ceea ce privește sănătatea și bunăstarea, somnul pare să joace un rol crucial, iar fericirea nu este o excepție.
Specialiștii de la Harvard Medical School au comunicat lui Dan că somnul și starea de spirit sunt strâns interconectate.
„Cei mai fericiți oameni dorm între opt și nouă ore și jumătate pe noapte. Dacă dormi șase ore, ești cu aproximativ 30% mai puțin fericit”, a susținut Dan.
„Somnul slab sau inadecvat poate provoca iritabilitate și stres, în timp ce somnul sănătos poate spori bunăstarea”, afirmă oamenii de știință.
Mic dejun bazat pe plante
Pare că modul în care începem ziua poate avea un impact semnificativ. Dan recomandă să începem dimineața cu un mic dejun bazat pe plante, ceea ce implică evitarea cărnii și a produselor lactate. În plus, el sugerează să evităm alimentele prea dulci și grase în prima parte a zilei.
„Dacă mănânci un mic dejun bogat cu grăsimi sau cereale cu zahăr, îți va fi foame [până la] prânz. De asemenea, vei avea mai puțină energie pe tot parcursul zilei”, a explicat el.
Socializarea și voluntariatul, factori cheie în fericire
Socializarea, cheia fericirii
Potrivit expertului, cheia către fericire constă în socializarea zilnică. Recomandă patru până la cinci ore, sau chiar șase, de interacțiune socială cu oamenii alături de care te simți bine.
Cercetările indică faptul că singurătatea nu afectează doar starea de spirit. Ea poate influența și sănătatea, crescând riscul de demență, atacuri de cord și accident vascular cerebral.
„Asigură-te că iei o cafea sau un prânz cu un prieten”, a sugerat el.
Implică-te în activități de voluntariat
Potrivit studiilor publicate în 2020 de către Universitatea din East Anglia, se sugerează că implicarea în voluntariat este legată de o satisfacție sporită în viață. De asemenea, e legată de creșterea nivelului de fericire și reducerea simptomelor de depresie.
„La nivel mondial, statistic vorbind, voluntarii sunt mai fericiți decât cei care nu fac voluntariat”, a susținut Dan.
Obiceiuri sănătoase, care te fac mai fericit
Un pui de somn
A cincea strategie propusă de Dan pentru atingerea fericirii este surprinzător de simplă: „Un pui de somn”.
Conform unor cercetări realizate în 2017 la Universitatea din Hertfordshire, pare că un pui de somn în timpul zilei ar putea reprezenta secretul fericirii.
Psihologul Richard Wiseman afirmă că studiile anterioare indică faptul că un scurt somn, de sub 30 de minute, te poate face mai concentrat, mai productiv și mai creativ.
Job-urile part-time, mai indicate
Dan a adăugat că adoptarea unui program de lucru cu jumătate de normă, în loc de normă întreagă, poate contribui la creșterea nivelului de fericire. Totul cu condiția să îți poți asigura sustenabilitatea financiară.
„Știm din toate locurile lumii că oamenii care lucrează mai puțin de aproximativ 35 de ore pe săptămână raportează cel mai înalt nivel de fericire. Desigur, trebuie să faci destui bani pentru a-ți acoperi nevoile de bază”, a spus el.
Limitează timpul pe social-media
Alte obiceiuri care te vor face mai fericit sunt credința și limitarea timpului la TV și pe social-media.
„Aparținerea unei credințe – nu contează care este credința – stivuiește pachetul în favoarea fericirii”, a spus Dan.
De asemenea, „se pare că aproximativ 30 de minute pe zi din fiecare ar fi optim”, a spus Dan despre TV și social media.
Studiile au evidențiat că pentru copiii cu vârste cuprinse între trei și șase ani, extinderea timpului petrecut în fața televizorului, jocurilor video și pe rețelele sociale crește probabilitatea apariției problemelor de sănătate mintală, potrivit The Sun.