Oamenii matinali sunt mai deștepți? „Acest rezultat a fost surprinzător pentru noi”
- Emma Cristescu
- 4 decembrie 2022, 17:44
Cercetătorii au vrut să afle dacă persoanele matinale sunt mai inteligente decât cele care se trezesc târziu. Specialiștii au explicat cum ne afectează somnul creierul, dar și cât de importantă este ora la care deschidem ochii dimineața.
Cercetătorii au explicat de ce persoanele matinale sunt mai inteligente decât așa-zisele păsări de noapte. Concret, acestea au o capacitate verbală superioară, a explicat dr. Stuart Fogel, cercetător în Neuroştiinţe cognitive şi profesor la Şcoala de Psihologie a Universităţii din Ottawa.
Potrivit expertului, cei care se trezesc dimineața au un ritm circadian mai stabil, iar tocmai acesta ar sta la baza inteligenței. „Odată ce se ţine cont de factori cheie, inclusiv ora de culcare şi vârsta, am descoperit că persoanele matinale tind să aibă o capacitate verbală superioară. Acest rezultat a fost surprinzător pentru noi”, a explicat omul de știință, care este și directorul Laboratorului de Cercetare a Somnului de la Universitatea din Ottawa.
Cercetările au arătat că persoanele tinere sunt clasificate ca fiind mai energice seara, în timp ce persoanele mai în vârstă sunt mai degrabă mai în formă mental în timpul dimineţii. Experții consideră că elevii nu pot da randament la școală dimineața.
De ce tinerii nu funcționează dimineața
Fogel avertizează că programul de studii care este incompatibil cu cronotipul elevilor poate limita potenţialul cognitiv al acestora. „Multe dintre cursurile la şcoală nu sunt determinate de cronotipurile micuţilor, ci de către părinţi şi de programul lor de lucru, astfel încât copiii de vârstă şcolară plătesc preţul, deoarece sunt elevi care sunt funcţionali seara, dar sunt forţaţi să studieze după un program de tip matinal”, a declarat Fogel. „În cele din urmă, ei sunt dezavantajaţi, deoarece tipul de program care le este impus luptă practic împotriva ceasului lor biologic în fiecare zi”, explică Fogel.
Specialistul a mai declarat că fiecare om trebuie să aibă un program de somn. „Creierul nostru tânjeşte cu adevărat după regularitate, după un program, iar pentru ca noi să fim funcţionali în ritmul nostru este vital să ne ţinem de acest program şi să nu încercăm în mod constant să recuperăm – adică, să nu existe schimbări constante ale programului”, potrivit spotmedia.ro.