De ce te trezești obosit. Greșelile pe care le faci în fiecare dimineață
- Andra Puiu
- 10 noiembrie 2022, 08:59
Nu toată lumea este matinală. Astfel, există două tipuri de persoane. Unii preferă să se ridice din pat imediat cum se trezesc, iar alții își amână alarma de mai multe ori. Totuși, dacă faci parte din cea de-a doua categorie ar trebui să ai în vedere anumite aspecte.
Persoanele care se trezesc tot mai greu dimineața pot suferi de epuizare. Așadar, oamenii care fie au pierdut o noapte sau suferă în mod obișnuit de oboseală, se pot descurca destul de anevoios într-o zi când au sarcini de îndeplinit. Un expert susține că epuizarea ar putea avea legătură cu anumite greșeli pe care le faci dimineața.
Doctorul Andrew Huberman, specialistul în neuroștiință, a spus că acțiunile tale de la prima oră te pot ajuta să te simți alert toată ziua. Huberman este și profesor la Departamentul de Neurobiologie de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford. El a mai adăugat că este foarte important ca la prima oră să ieși la lumină naturală.
Care este primul lucru pe care trebuie să îl faci când te trezești
Doctorul a precizat că pregătirea pentru un somn bun începe de îndată ce te trezești. Așadar, este recomandat să ieși afară în prima oră de când te-ai trezit pentru că activează cortizolul. Acesta este impulsul natural al corpului tău. În plus, sunt suficient și 10 minute petrecute afară pentru a avea o zi ferită de epuizare.
De asemenea, el a adăugat că dacă nu ieși afară cât mai repede de când te-ai trezit, atunci acest lucru ar putea contribui la un somn prost. Așadar, ziua următoare ai putea să te trezești și mai obosit. Huberman a mai adăugat că lumina artificială de la lămpi și telefoane nu este suficientă pentru a obține acest impuls.
Ieșirea afară eliberează și dopamină, care te poate ajuta, de asemenea, să te simți mai motivat pe parcursul zilei. „Rolul principal al dopaminei în creier și corp este de a stimula motivația, pofta și urmărirea. Nu este molecula plăcerii, este molecula unității”, a explicat doctorul.
Când trebuie să bei cafeaua
Huberman a precizat și când ar trebui să îți bei cafeaua dimineața. Multe persoane fac acest lucru imediat cum s-au trezit, dar nu este un obicei sănătos. Ar trebui să faci acest pas după cel puțin 90 de minute de la momentul trezirii. Dacă bei cafeaua imediat cum te ridici din pat, o substanță chimică numită adenozină se acumulează în creier. Această substanță chiar te face și mai adormit, iar cofeina blochează acest lucru.
„Dacă te trezești dimineața și nu ai dormit atât de mult pe cât ți-ai fi dorit și ești încă somnoros, înseamnă că mai ai o acumulare de adenozină în organism”. Cu toate acestea, dacă ți se pare prea mult să aștepți mai mult de o oră pentru prima ta cafea, doctorul Huberman a spus că poți amâna puțin câte puțin momentul până ajungi la 90 de minute.
Încălzirea corpului este importantă
Atunci când ne trezim, de obicei, suntem ghemuiți în pat. Astfel, indiferent dacă suntem obosiți sau nu, ne vine foarte greu să ne ridicăm. Huberman a explicat că temperatura corpului unui om crește ușor înainte de a ne trezi și scade la punctul cel mai scăzut în mijlocul nopții.
Acest lucru se întâmplă pentru că temperatura să fie crescută când ne trezim. Îți poți păstra această temperatură dacă faci puțină mișcare în fiecare dimineață. Dacă nu ești fanul exercițiilor fizice, poți recurge la un duș rece. Cu toate că pare că o baie cu apă rece nu ar ajuta, Huberman a precizat, în timpul podcastului său After Skool, că atunci când suprafața corpului tău este rece, din apa de la baie sau de la duș, temperatura internă va crește pentru a compensa acest lucru.