Exclusiv. Este surmenat elevul român? Fost ministru al Educației demontează cele mai mari mituri despre școală. Video
- Andreea Vlad
- 30 iulie 2022, 14:45
Fostul ministru Daniel Funeriu a venit în podcastul EVZ Play cu idei și soluții care propun o platformă conservatoare în Educație. Dialogul Funeriu- Andronic-Turcescu a dus la comparații necesare între școala românească și felul în care se face școală pe alte meridiane. Însă ministrul considerat cel mai inovator în acest domeniu cheie a analizat, de asemenea, diferite mituri despre școală care proliferează în societate.
Noile legi ale Educației au fost lansate în dezbatere publică de actualul ministru Sorin Cîmpeanu până la data de 24 august. Educația a fost domeniul cu cele mai multe reforme de după Revoluție, aproape fiecare deținător al portofoliului simțindu-se dator să inițieze un proiect de lege.
Jurnalistul Robert Turcescu l-a proovocat în podcastul său marca EVZ Play, pe fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, să comenteze câteva dintre ideile preconcepute care afectează educația românească,
Turcescu: Ei zic că nu mai avem o curiculă stabilită în laboratoare de gândire
„Domnul Cîmpeanu zice că sunt 10 motive pentru care vrea să schimbe Legea Educației (...) Ceea ce înțeleg eu din ce spune domnul Cîmpeanu este că școala trebuie să sufere o schimbare de pivot: elevul să fie cel care să comande cam ce vrea să învețe la școală. Profesorul să fie în stare să se adapteze la cerința elevului.
Cu alte cuvinte, nu mai avem o curiculă stabilită de niște inși în laboratoare de gândire, care să spună: asta trebuie să învețe în ciclul primar, asta în gimnazial, ci ar trebui să avem o permanentă atenție la imputurile pe care le transmit elevii către decidenți, spunând: nu mai vrem să învățăm matematică 5 ore pe săptămână, numai 2 sunt suficiente, dați-ne mai multe ore de robotică, să spunem”, a explicat moderatorul Robert Turcescu.
Miezul problemei: ce fel de școală ne dorim
„Vrem un învățământ care să fie bazat pe exigență, sau vrem un învățământ lax? Vrem să creștem generații de tineri care să fie puternici mental, adaptabili și siguri pe ei și identitatea lor, sau vrem niște tineri amorfi, fără ambiție și vigoare intelectuală? Vrem un învățământ care să fie bazat pe autoritatea intelectuală și comportamentală a profesorului, sau vrem un învățământ bazat pe dorințele părinților și pe ideile copilului rege?”, a întrebat Funeriu în studioul EVZ-Capital.
E performantă programa din România?
Fostul ministru al Educației a atras atenția că există un mit care a prins rădăcini adânci la noi, anume că programa școlară nu este de cea mai bună calitate. Chiar dacă există materii care par inutile, materiile de bază sunt bine planificate și asigură învățământ performant chiar și într-o formă mai scurtă de școală, consideră Daniel Funeriu.
„Programa în România e foarte bună. Cine o înjură n-a citit-o. Problema e ce livrează profesorul din programă".
Funeriu: Senzația de încărcare vine din anul școlar prea scurt
În opinia invitatului, mitul care are cei mai mulți adepți în țară atât printre educatori, cât și printre elevi și părinți este acela că școlarul e sufocat de o programă excesivă.
„A doua problemă, unde toată lumea greșește, e că programa e prea încărcată. Nu e adevărat. E mai ușoară decât cea din Germania, pe care o fac copiii mei la școală. Senzația de încărcare vine din anul școlar care e mai scurt cu 7 săptămâni, e mai scurt ca la alții", a subliniat fostul ministru.
Emisiunea integrală: