Oamenii de știință au recreat parfumul Cleopatrei. Cum îi ademenea „regina Nilului” pe bărbații din lumea antică
- Maria Miron
- 15 mai 2022, 16:35
Utilizând o combinație de rețete culese din istorie, dar și pe baza unor analize chimice, oamenii de știință au reușit să creeze un miros similar cu cel al parfumului utilizat de Cleopatra pentru a seduce, așa cum s-a întâmplat cu Iulius Cezar și, mai apoi, cu Marc Antoniu.
Egiptul Antic este cunoscut pentru parfumurile care se produceau atunci. În timpul Cleopatrei a VII-a, egiptenii păstrau deja, de peste 3000 de ani această artă, la care deveniseră chiar profesioniști, conform IFL Science.
Parfumul Cleopatrei, reprodus după 2000 de ani
După moartea Cleopatrei, o carte cu rețete folosite chiar de regină a apărut în Egipt, iar după în 2000 de ani, cercetătorii s-au gândit să reproducă procesul de fabricare al parfumului celebru, chiar după rețeta originală.
„Baza pentru parfumurile și unguentele egiptene era mai degrabă uleiul vegetal sau grăsimea animală, decât alcoolul nostru modern.
Parfumurile erau create prin fumul rezultat din arderea de rășini, scoarțe și ierburi parfumate sau prin macerarea rășinilor, florilor, ierburilor, condimentelor și lemnului”, explică cercetătorii în Near Eastern Archaeology.
Oamenii de știință au descoperit o veche fabrică de parfumuri situată în Thmouis, o extensie a companiei Mendes, cunoscută în întreaga regiune a Mediteranei. Situl conține atât de multe recipiente ceramice destinate parfumurilor, încât cercetătorii au concluzionat faptul că locul era utilizat pentru uz comercial, nicidecum casnic.
Utilizând fluorescența cu raze X, moleculele din recipiente au fost studiate, alături de nămolul prezent în fluviul Nil, pe care egiptenii l-au folosit pentru a face recipientele.
Printr-o simbioză a textelor istorice vechi, alături de tehnologiile avansate din prezent, Dr. Dora Goldsmith de la Frele Universitat Berlin și Dr. Sean Coughlin de la Humboldt-Universitat din Berlin au decis să testeze mai multe variante, spre a găsi parfumul Cleopatrei.
„O constelație de variabile a produs un miros extrem de plăcut, cu o notă de bază picantă de smirnă și scorțișoară proaspăt măcinată și însoțită de dulceață”, spun autorii studiului. De altfel, mirosul parfumului a persistat vreme de doi ani, fiind în conformitate cu rapoartele scrise de egipteni cu privire la parfumurile lor.
Cleopatra și Marc Antoniu, nedespărțiti nici după moarte
Cel mai mare egiptolog din lume susține că a identificat mormântul Cleopatrei. Regina fascinației fatale ar fi fost înmormântată împreună cu Marc Antoniu (general și politician roman), uniți într-un comun destin al morții din iubire.
În Valea Regilor și în Alexandria se lucrează cu tehnologii avansate pentru a descoperi multe secrete, încă nerezolvate ale piramidelor egiptene și pentru a găsi mormântul Cleopatrei. Regina ar fi fost înmormântată împreună cu Marc Antoniu, bărbatul cu care a împărțit declinul regatului Ptolemeic și trecerea Egiptului sub imperiul lui Octavian. Unul din locurile de cercetare care au dat rezultate importante și a respins multe legende, a fost Palermo, unde Zahi Hawass, considerat cel mai mare egiptolog din lume, a ținut un conferință despre lunga sa experiență.
Potrivit egiptologului, cele două morminte ar fi în același loc. Cei foarte apropiați ai reginei Cleopatra ar fi ascuns trupul, îngropând-o cu Marc Antoniu într-un loc sacru și sigur: o unitate simbolică în același destin al iubirii și după moarte.