Mumie cu limba de aur descoperită de egiptologi în timpul căutărilor mormântului Cleopatrei

Mumie cu limba de aur descoperită de egiptologi în timpul căutărilor mormântului Cleopatrei

Muncitorii care lucrează la excavări, lângă Alexandria, în nordul Egiptului, au descoperit o mumie veche de 2.000 de ani, cu limbă de aur.

Mumie cu limba de aur descoperită de egiptologi.

Dr. Chris Naunton, expert egiptolog, a declarat pentru Express.co.uk că a fost nedumerit de descoperirea unei mumii cu limbă de aur, care ar fi făcut parte din elită. Descoperirea a fost făcută în timpul excavărilor pentru găsirea mormântului Cleopatrei, potrivit express.co.uk.

Ultima regină a Regatului Ptolemeic al Egiptului este cea mai renumtă dintre toți faraonii. Dar mormântul ei nu a fost găsit niciodată în utimii 2.000 de ani. Dr. Kathleen Martinez a petrecut zeci de ani încercând să-l localizeze. Și este convinsă că se află la 20 de km în afara orașului Alexandria, în vechiul sit al templului Taposiris Magna.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a făcut câteva descoperiri fascinante în ultimii ani. Iar cea mai recentă este o mumie cu limba de aur, care a stârnit din nou interesul egiptologilor. „Nu am mai întâlnit chestia cu limba aurie, dar asta nu înseamnă că este fără precedent. Dacă căutăm o explicație, atunci cred că aurul simbolizează lumina și toate lucrurile bune. Egiptenii erau pasionați de ideea vocii și a gurii. Era un mod important de a se exprima în viața de apoi”, a explică egiptologul.

Arheologul Salima Ikram nu crede că mumia cu limba de aur este un faraon, dar, cel mai probabil, avea o poziție înaltă în societate. „De la epoca ptolemeică până în perioada romană, aurirea printre regalități și o parte din elită era ceva obișnuit. Mâinile, unghiile și chiar fețele erau aurite, dar avem foarte puține morminte care nu au fost jefuite”.

Mumie cu limba de aur descoperită de egiptologi în timpul căutărilor mormântului Cleopatrei

Egiptenii credeau în îndumnezeirea regalității după moarte, dar aici au fost incluși și unii oameni cu statut social înalt. Se pare că aurirea limbii ar fi putut să permită unui anumit individ să ajungă la un astfel de statut.

Egiptologul Naunton nu vede niciun motiv întemeiat pentru care descoperirea ar sugera că trupul reginei Cleopatra va fi găsit la Taposiris Magna.

Misiunea de căutare a mormântului legendarei regine Cleopatra durează de ani buni. Cu toate acestea, există îndoieli în cercurile arheologice cu privire la probabilitatea de a o găsi acolo. În ciuda unor surse primare considerabile care documentează moartea, înmormântarea și ultimele zile ale Cleopatrei, o posibilă locație a mormântului său nu reiese de nicăieri.

Mulți cred că rămășițele reginei ar fi putut fi distruse de un cutremur puternic care a lovit coasta Greciei, în 365 d.Hr, provocând un tsunami care a devastat orașul antic.

Cleopatra a fost ultimul suveran care a condus Egiptul ca parte a dinastiei faraonice, înainte ca Egiptul să cadă în mâna romanilor.

Potrivit istoricilor din epoca romană, Suetius și Plutarh, ea ar fi fost îngropată împreună cu cenușa iubitului său, generalul Marc Antoniu, cu permisiunea specială a împăratului Augustus.