Fiecare parte a planetei Marte te-ar putea ucide instantaneu. Suprafața sa este aridă, înfometată cu oxigen și spulberată zilnic cu radiații solare neinfiltrate.  Orice viitor explorator își va pune viața în pericol dacă ar păşi pe suprfaţa ei.

NASA, după  zeci de ani de experiență unde transportă oxigen, alimente și apă dincolo de Pământ, totuşi n-a reuşit să se lupte până acum cu radiațiile,  o problemă mai greu de rezolvat.

Trăind în tuburi

Una dintre cele mai importante provocări cu care se vor confrunta viitorii coloniști marțieni este bombardarea constantă cu radiații cosmice mortale. Dar o echipă de oameni de știință de la Washington Academy of Sciences are o idee pentru asigurarea securității pe planeta roșie. Pentru a evita razele cosmice, ei sugerează construirea de colonii în interior peșterile subterane numite tuburi de lavă – și spun că au ales locul perfect.

O imagine prezintă un lanț de cratere care ascund un tub de lavă în New Mexico (partea de sus) și una similară pe Marte

„Cartierul de vis” al cercetătorilor este un bazin numit  Hellas Planitia, în apropierea ecuatorului, unde nivelul radiațiilor este mai mic decât în ​​alte locuri de pe Marte, potrivit Live Science.

După ce a identificat trei structuri care par a fi tuburi de lavă din imaginile luate de Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA, echipa a testat ipoteza de lucru, şi anume:  protecția de radiații cu ajutorul tuburile de lavă din trei state din America.

Tuburile au blocat până la 82% din radiația solară care a ajuns pe suprafața Pământului, potrivit cercetărilor lor , care a fost acceptată de Jurnalul Academiei de Științe din Washington.

O imagine prezintă vederi aeriene ale unui lanț de cratere de groapă care ascunde un tub de lavă în New Mexico (partea de sus) și o formațiune similară pe Marte (jos).

„Mai mult, tuburile de lavă candidate pot servi ca locații importante pentru observarea directă și studiul geologiei și geomorfologiei marțiene”, au concluzionat cercetătorii, precum și descoperirea potențială a oricărei dovezi pentru dezvoltarea vieții microbiene pentru prima dată în istoria Marte“.