Oamenii care suferă de anxietate după ce au fost infectați cu Covid-19 ar trebui să apeleze la un medic

Oamenii care suferă de anxietate după ce au fost infectați cu Covid-19 ar trebui să apeleze la un medic Sursa: Martinmark | Dreamstime.com

Oamenii care au avut Covid-19 ar trebui să caute ajutor dacă se simt anxioși, au avertizat experții. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon au comparat 46.610 de persoane infectate cu Covid-19 cu pacienți care au fost diagnosticați cu o altă infecție a tractului respirator.

Ei au comparat apoi modul în care sănătatea lor mintală a fost afectată la 21 de zile și patru luni după boală. Pacienții cu Covid au avut cu 25% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în cele patru luni de la infecție decât cei care au avut o altă boală comună. Ei au avut o rată de 3,8% de dezvoltare a unei tulburări psihiatrice, comparativ cu trei la sută pentru alte infecții ale tractului respirator.

Un nou studiu

Co-autor Lauren Chan, Ph.D., student în nutriție la Colegiul de Sănătate Publică și Științe Umane din OSU, își face griji că oamenii nu primesc tratamentul de care au nevoie. Ea a spus: „Pentru persoanele care au avut Covid, dacă simțiți anxietate, dacă observați unele schimbări în modul în care treceți prin viață din punct de vedere psihiatric, este absolut potrivit să căutați ajutor. Cu siguranță ar putea exista oameni care se luptă cu lucruri noi ca acesta și au nevoie de acel sprijin suplimentar sau efort pentru a căuta ajutor.”

Studiul, publicat în revista World Psychiatry, se numără printre un număr care îi avertizează pe supraviețuitorii infectați cu Covid-19 să fie atenți la simptomele bolii mintale. Un studiu publicat în jurnalul Lancet Public Health în martie a sugerat că, cu cât cineva era mai bolnav, cu atât suferă mai mult timp de somn puțin și greutate în recuperare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii care au fost imobilizați la pat timp de șapte zile cu o infecție mai gravă au avut mai multe șanse de a avea depresie și anxietate până la 16 luni. Cercetătorii din Islanda au spus că acest lucru s-ar putea datora inflamației, precum și preocupărilor legate de dezvoltarea virusului Covid-19.

Afecțiunile de după Covid-19

Long- Covid este definit de Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) ca un simptom care durează mai mult de patru săptămâni. Pentru unii oameni, simptomele pot persista mai mult de 12 săptămâni, fiind numit „sindrom post-Covid” de NHS. Simptomele cel mai frecvent raportate includ oboseală, durere, dispneea, ceața creierului și pierderea gustului sau a mirosului.

Și cercetările de după pandemie au evidențiat modul în care Covid poate declanșa și alte afecțiuni de sănătate. Acestea includ diabetul de tip 2, cheaguri de sânge, leziuni ale creierului, atac de cord, toate acestea fiind demonstrate în cercetări ca fiind mai frecvent diagnosticate la cei care au avut Covid, potrivit The Sun.