Fetița de cinci ani diagnosticată cu boala Wilson este în stare critică. A fost operată a doua oară

Fetița de cinci ani diagnosticată cu boala Wilson este în stare critică. A fost operată a doua oară Sursa: Arhiva EVZ

Rebeca a fost suspectată inițial de hepatită misterioasă, dar ulterior a fost diagnosticată cu boala Wilson. Ea a fost supusă unui transplant hepatic, dar în urmă cu câteva zile au apărut complicații. A fost operată din nou, iar acum, stare ei este critică.

Rebeca, fetița de cinci ani suspectată de hepatită misterioasă  și diagnosticată ulterior cu boala Wilson  este în stare extrem de gravă. O perioadă s-a simțit mai bine, dar în urmă cu câteva zile starea copilei a început să se înrăutățească din nou, astfel că a fost supusă unei noi intervenții chirurgicale.

„După o perioadă cu evoluție favorabilă, starea clinică a fetiței transplantate a suferit agravare progresivă în ultimele 3 zile. În cursul zilei de luni s-a reintervenit chirurgical identificându-se complicații ale anastomozei biliare, care au fost corectate. În acest moment starea fetiței este critică, necesitând măsuri susținute de terapie intensivă“, anunțat luni, 16 mai, prezentanții Secției Clinice ATI III, a Institutului Clinic Fundeni din București, pe pagina de Facebook.

Copila este în stare critică

Din păcate, nici astăzi, la o zi după noua intervenție chirurgicală micuța nu se simte mai bine. „În prima zi după reintervenția chirurgicală starea fetiței transplantate se menține extrem de critică necesitând în continuare măsuri susținute de terapie intensivă“, au anunțat medicii marți, 17 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

Transplantul hepatic a fost singura șansă pentru Rebeca. Boala Wilson este o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz singura opțiunea terapeutică.

Centru de transpalnt pediatric

Transplantul a fost realizat la Institutul Fundeni, iar la intervenție au participat și medici de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, deoarece intervenția nu se putea face în această unitate. A fost astfel nevoie de încă un caz disperat pentru ca sistemul medical din România să se miște.

„Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu se află acum într-un proces avansat de acreditare pentru realizarea unui Compartiment de transplant hepatic pediatric.

Aceasta presupune îndeplinirea criteriilor referitoare la activitatea de transplant în domeniile resurselor umane, bazei materiale și cele operaționale. Colaborarea cu specialiștii de la Institutul Clinic Fundeni este esențială pentru încheierea cu succes a acestui proces. Conf. dr. Laura Balanescu a fost desemnată coordonator al noului Centru de transplant hepatic pediatric.

Ministerul Sănătății va acorda tot sprijinul necesar pentru acreditarea și funcționarea cât mai rapidă a acestui Centru, încât în cursul verii să poată realiza primele transplanturi hepatice la copii din Romania“, se anunță într-un comunicat transmis de instituția medicală, citat de infoactual.ro..