Hepatita „misterioasă” ar putea fi cauzată de paracetamol. Experții avertizează părinții cu privire la tratamentele pe care le administrează copiilor

Hepatita „misterioasă” ar putea fi cauzată de paracetamol. Experții avertizează părinții cu privire la tratamentele pe care le administrează copiilorCele mai periculoase combinații de pastile. Puțini știu asta.Sursa foto: Dreamstime.com

În urma unor interviuri și chestionare efectuate cu părinții copiilor suspecți de hepatită „misterioasă”, specialiștii au tras concluzia că una dintre cauzele bolii ar putea fi tratamentul cu paracetamol. Peste trei sferturi dintre copiii care au contactat boala au utilizat paracetamol sau ibuprofen înainte de declanșare.

Hepatita „misterioasă” a creat îngrijorări în rândul părinților din întreaga lume. Specialiștii analizează îndeaproape problema și au descoperit două dintre cauzele care ar putea duce la îmbolnăvire. Ei atrag atenția asupra animalelor de companie, câinii în mod special, însă și cu privire la tratamentul cu paracetamol. Reamintim faptul că hepatita „misterioasă” face din ce în ce mai multe victime în rândul copiilor din lumea întreagă.

Până în prezent, 163 de copii din Marea Britanie au contactat boala. Potrivit datelor oficiale, 11 dintre aceștia au avut nevoie de transplant de ficat. Specialiștii au susținut interviuri cu părinții și au trimis chestionare familiilor copiilor care au contactat boala, pentru a determina ce a dus la îmbolnăvire. În urma acestor analize, s-a concluzionat faptul că una din cauze ar putea fi tratamentul cu paracetamol. O treime dintre copiii din Marea Britanie care au contactat hepatita „misterioasă” au urmat un tratament cu paracetamol.

Hepatita este o inflamație a ficatului, cauzată de virusurile A, B, C, D sau E. Niciunul dintre copiii din Marea Britanie nu a fost testat însă pozitiv pentru aceste tulpini și niciunul nu este considerat a fi imunocompromis.

Semnele cheie la care trebuie să fie atenți

Experții britanici în sănătate susțin că șansele ca un copil să dezvolte hepatită „misterioasă” sunt extrem de scăzute, însă părinții trebuie să cunoască simptomele pentru a se putea prezenta la specialist cât mai curând.

Simptome hepatită „misterioasă”:

  • îngălbenirea pielii sau a părții albe a ochilor (icter)
  • urină închisă la culoare
  • fecale de culoare deschisă
  • piele iritată
  • dureri musculare și articulare
  • febră
  • stare generală proastă
  • oboseală neobișnuită
  • pierderea poftei de mâncare
  • dureri de burtă

Meera Chand, medic infecționist, susține că părinții trebuie să fie extrem de atenți la ce simptome au copiii, pentru a se putea acționa în timp util.

”În special la icter, dacă apare o nuanță galbenă în albul ochilor, contactați imediat medicul! Investigațiile noastre continuă să sugereze că există o asociere cu adenovirusul, iar studiile noastre testează această asociere în mod riguros”, spune ea.

”De asemenea, cercetăm și alți factori, inclusiv infecția anterioară cu SARS CoV 2 și lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri academicieni pentru a înțelege mecanismul leziunilor hepatice la copiii afectați”, a mai spus medicul.