Anchetă de proporții în cazul îmbolnăvirilor cu hepatita misterioasă. Ce spun specialiștii despre rolul jucat de vaccinul anti-COVID-19 la copii
- Sabina Popescu
- 7 mai 2022, 16:50
Autoritățile de sănătate din Statele Unite anchetează 109 cazuri misterioase de hepatită dezvoltată de copii. Printre acestea se numără și cinci decese. Potrivit oficialilor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), rata de incidență a cazurilor de hepatită pediatrică este încă „rară”.
Cel puțin 109 copii s-au îmbolnăvit - dintre care cinci au murit - din cauza unor cazuri misterioase de hepatită cu cauză necunoscută, au declarat vineri oficialii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Anchetatorii încearcă să determine cauza hepatitei misterioase
Rapoartele privind aceste cazuri, care au fost identificate în 25 de state și teritorii în ultimele șapte luni de zile, au fost emise la câteva zile după ce oficiali ai OMS au declarat că investighează cazuri similare în întreaga lume.
În total, peste 90% dintre acești pacienți investigați în SUA au fost spitalizați, 14% au primit transplanturi de ficat și mai mult de jumătate au avut o infecție confirmată de adenovirus, virusuri comune care pot provoca o varietate de boli. Majoritatea acestor copii s-au recuperat complet, au declarat oficialii.
Oficialii au recunoscut că această creștere a numărului de cazuri poate fi alarmantă, dar, în general, rata cazurilor de hepatită pediatrică severă este încă „destul de rară”.
„Știm că această actualizare poate fi îngrijorătoare mai ales pentru părinții și tutorii copiilor mici”, a declarat, în timpul unei ședințe telefonice, Dr. Jay Butler, director adjunct pentru boli infecțioase pentru CDC.
„Este important să ne amintim că hepatita severă la copii este rară, chiar și cu potențiala creștere a numărului de cazuri pe care o raportăm astăzi”, a mai spus el.
La nivel global, 278 de copii s-au îmbolnăvit
Oficialii au subliniat că aceasta este o situație în evoluție, iar anchetatorii „aruncă o plasă largă” pentru a ajuta la determinarea cauzei acestor focare.
„Deși rare, copiii pot avea hepatită gravă și nu este neobișnuit ca factorul declanșator al bolii să fie necunoscut. Cei 109 pacienți care fac obiectul anchetei au fost identificați ca fiind toți în ultimele șapte luni. Nu toate cazurile sunt recente și este posibil ca unele dintre ele să ajungă în cele din urmă să nu aibă legătură cu ancheta actuală", a declarat Butler.
Oficialii au raportat că lucrează îndeaproape cu experți în sănătate publică din întreaga lume pentru a înțelege focarul global de cazuri. La nivel global, au fost identificate aproximativ 278 de cazuri, potrivit oficialilor Organizației Mondiale a Sănătății, mulți dintre copiii bolnavi având vârsta sub 10 ani.
Vaccinul anti-COVID-19 nu are legătură cu boala
Până în prezent, niciunul dintre virușii comuni ai hepatitei (A, B, C, delta și E) nu poate fi asociat cu aceste cazuri, iar oficialii nu cred că există vreo legătură cu vaccinarea COVID-19, deoarece mulți copii fie nu fuseseră vaccinați, fie nu erau încă eligibili pentru a fi vaccinați.
Oficialii au subliniat în mod repetat că încă nu se știe ce se află în spatele acestui focar îngrijorător.
Nu este clar ce rol pot juca alți factori, cum ar fi expunerea la mediul înconjurător - inclusiv la animale, medicamente sau alte infecții pe care copiii le-ar putea avea, a spus Butler.
„Anchetatorii, atât aici, cât și în străinătate și în întreaga lume, lucrează din greu pentru a determina cauza”, a spus Butler, într-o conferință de presă, potrivit abcnews.go.com.
O potențială legătură cu adenovirusul rămâne „în fruntea listei” de viruși de interes și una dintre principalele ipoteze ale anchetatorilor cu privire la ceea ce ar putea cauza epidemia.
Deși nu a existat nicio legătură cunoscută cu COVID-19, în mod specific printre cele nouă cazuri de hepatită severă în rândul copiilor din Alabama, Butler a declarat că, în general, o potențială legătură cu COVID-19 este încă în curs de investigare.
Experții în sănătate recomandă părinților să fie atenți la orice simptome îngrijorătoare care ar putea fi legate de hepatită, inclusiv vărsături, urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare și îngălbenirea pielii. Oficialii au încurajat părinții să contacteze furnizorul de servicii medicale al copilului lor cu orice îngrijorare, în cazul în care apar simptome îngrijorătoare.
Părinții ar trebui, de asemenea, să ia măsuri preventive zilnice pentru a se proteja împotriva infecțiilor, inclusiv spălarea regulată a mâinilor, evitarea persoanelor bolnave, acoperirea tusei și a strănutului și evitarea atingerii ochilor, a nasului sau a gurii.