Creșterea cazurilor de „hepatită misterioasă” în rândul copiilor. Ultimele informații despre temuta boală

Creșterea cazurilor de „hepatită misterioasă” în rândul copiilor. Ultimele informații despre temuta boală sursa: arhivă EVZ

Experții în sănătate din întreaga lume investighează o creștere a numărului de cazuri de hepatită sau inflamație hepatică la copii. Boala a fost raportată pentru prima dată la un număr mic de copii din Regatul Unit între ianuarie și aprilie a acestui an, dar de atunci au fost raportate cazuri în toată Europa, părți ale Statelor Unite și un caz în Asia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la 21 aprilie 2022, au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută. Țările care raportează cazuri includ Marea Britanie, SUA, Spania, Israel, Danemarca, Irlanda, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia.

Luni, Japonia a anunțat primul său caz, iar Canada a declarat că investighează și rapoartele unor cazuri similare. La nivel global, cazurile confirmate sunt la pacienți cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani. Șaptesprezece copii - aproximativ 10 la sută - au necesitat un transplant de ficat. Cel puțin un deces a fost raportat.

Ce este hepatita

Deși hepatita la copii nu este nemaivăzută, severitatea acestor infecții le face neobișnuite. Faptul că aceste infecții apar la copii anterior sănătoși este un motiv de îngrijorare. Faptul că unii dintre acești copii au avut nevoie de un transplant de ficat face și mai urgent argumentul pentru înțelegerea cauzei din spatele acestei boli misterioase. Mai neobișnuit însă, aceste cazuri nu sunt legate de niciuna dintre cele cinci tulpini tipice de hepatită - A, B, C, D și E. Copiii implicați au fost testați negativ pentru acești viruși specifici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hepatita este un termen larg care se referă la inflamația ficatului. Ficatul este un organ vital situat în partea dreaptă sus a abdomenului. Are peste 500 de funcții cunoscute, inclusiv filtrarea sângelui, ajutând la digestie, ajutând la gestionarea nivelului de glucoză din sânge, reglarea și producerea de proteine, curățarea sângelui de medicamente și alte substanțe otrăvitoare, gestionarea nivelului de fier din sânge și rezistența la infecții prin crearea de factori imunitari. și eliminarea bacteriilor din sânge.

Când ficatul devine inflamat – așa cum este cazul hepatitei – aceste funcții pot deveni afectate. Hepatita este, de obicei, rezultatul unei infecții virale (hepatită A, B, C, D, E) sau a unei leziuni hepatice cauzate de consumul de alcool și, în unele cazuri, se poate întâmpla ca urmare a atacului propriului sistem imunitar al celulelor hepatice. Unele tipuri de hepatită vor trece fără probleme grave, în timp ce altele pot fi de lungă durată (cronice) și pot provoca cicatrici ale ficatului (ciroză), pierderea funcției hepatice și, în unele cazuri, cancer la ficat.

În stadiile incipiente sau acute, copiii și adulții care suferă de hepatită pot să nu aibă simptome și să nu realizeze că o au. Dar dacă simptomele se dezvoltă, acestea sunt adesea nespecifice și pot include: dureri musculare și articulare, temperatură mare, letargie, dureri de stomac, urina închisă la culoare, îngălbenirea ochilor și a pielii (icter).

Tratarea hepatitei

Cele mai multe tipuri de hepatită pot fi tratate sau rezolvate de la sine, dar în unele cazuri boala poate progresa și poate provoca insuficiență hepatică, unde ficatul nu mai funcționează cu totul. Dacă se întâmplă acest lucru, este necesar un transplant de ficat.

Cazurile de hepatită observate până acum la copii nu au fost cauzate de virusurile hepatitice obișnuite. Experții cred că boala este cauzată de un grup de viruși cunoscuți sub numele de adenovirusuri – un grup comun de viruși despre care se știe că cauzează o serie de boli, de la tulburări de burtă până la infecții ale tractului respirator superior, predominant la copii.

Majoritatea infecțiilor cu adenovirus sunt autolimitate la copiii și adulții sănătoși și sunt tratate cu măsuri de susținere, cum ar fi lichide și odihnă. Infecțiile fatale pot apărea la copiii și adulții imunocompromiși și mai rar la cei sănătoși. În general, ele nu provoacă infecții la fel de grave precum hepatita la copiii altfel sănătoși, deși au fost documentate cazuri individuale despre acest lucru în trecut.

Deși numărul copiilor care au fost identificați ca având hepatită în întreaga lume rămâne relativ mic, este încă mai mult decât ceea ce profesioniștii din domeniul sănătății sunt obișnuiți să vadă și a determinat organizațiile din domeniul sănătății să lanseze alerte pentru a spune că investigațiile urgente sunt în curs.

Creșterea cazurilor de hepatită

Oamenii de știință și clinicienii investighează acum dacă a existat o schimbare în structura genetică a virusului care ar putea declanșa mai ușor inflamația ficatului. Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) spune că o tulpină de adenovirus numită F41 arată ca fiind cea mai probabilă cauză (PDF). Aceasta nu este o tulpină nouă de adenovirus și de obicei provoacă diaree la copii și este răspândită în mod obișnuit pe calea fecal-oral. În prezent, nu se știe dacă există o nouă variantă a adenovirusului F41 care îl face mai periculos pentru ficat la copii sau dacă anumiți copii răspund la acesta într-un mod neobișnuit.

O potențială ipoteză pe care oamenii de știință o analizează este aceea că copiii au fost mai puțin expuși la acești viruși obișnuiți în timp ce erau în vigoare restricții COVID-19, prevenind amestecul social. Acum, pe măsură ce lucrurile se deschid și copiii încep să se amestece din nou, ei sunt expuși brusc la o serie de viruși în succesiune rapidă, iar sistemul lor imunitar răspunde excesiv, ceea ce duce în cele din urmă la inflamarea ficatului.

Deși cei mai mulți dintre copiii care au avut această hepatită misterioasă au fost sub vârsta de cinci ani, unii au fost mai în vârstă și această teorie, deși raportată pe scară largă, nu are substanță pentru ei, deoarece este probabil să fi fost expuși la adenovirusuri când erau mai mici - înainte de începerea pandemiei.

O altă posibilă ipoteză este că o infecție anterioară cu virusul SARS-CoV-2 ar putea fi legată de creșterea cazurilor de hepatită la copii. Unii, deși nu toți, copiii din Marea Britanie care au fost diagnosticați cu hepatită au fost testați pozitiv pentru Covid. Teoria analizată se întreabă dacă o infecție anterioară sau actuală cu Covid-19 ar putea face copiii mai susceptibili la hepatită atunci când sunt apoi infectați cu un adenovirus. Deși au fost raportate cazuri izolate de hepatită la pacienții cu Covid sever, acest lucru este rar.

Este important că niciunul dintre copiii din Marea Britanie – care a înregistrat majoritatea cazurilor de hepatită la copii – nu a primit niciunul dintre vaccinurile Covid-19, făcând imposibilă legătura dintre boală și aceste vaccinuri.

Copiii ar trebui încurajați să participe la activități simple de igienă, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, mai ales după ce au folosit baia sau înainte de a mânca. Copiii care se confruntă cu simptome ale unei infecții gastrointestinale, cum ar fi vărsături și diaree, ar trebui să stea acasă și să nu se întoarcă la școală sau la grădiniță decât după 48 de ore de la încetarea simptomelor, potrivit Aljazeera.