Evenimentul Zilei > International > Oamenii au ieșit în stradă, Guvernul s-a speriat. Țara în care pensiile cresc cu 40%
Oamenii au ieșit în stradă, Guvernul s-a speriat. Țara în care pensiile cresc cu 40%

Oamenii au ieșit în stradă, Guvernul s-a speriat. Țara în care pensiile cresc cu 40%

Pensionarii se confruntă cu probleme serioase din cauza creșterii prețurilor și a inflației. Cei mai afectați sunt din zonele urbane, unde pensiile sunt foarte mici.

Iranul a anunțat că va crește pensiile cu 38% din cauza prețurilor ridicate și a creșterii inflației.

Schimbarea ar urma să intre în vigoare la sfârșitul lunii august, în contextul în care majoritatea pensionarilor supraviețuiesc cu o pensie de câteva sute de dolari.

În ultimele luni, mii de pensionari au ieșit în stradă și au protestat, cerând pensii mai mari și ajutor din partea statutului, într-o perioadă unde inflația a ajuns să crească considerabil.

Proteste pentru majorarea pensiilor. Iranul se confruntă cu o criză economică severă

Iranul se confruntă cu o criză economică fără precedent, după ce valoarea monedei naționale, rialul iranian, s-a prăbușit cu peste 50% în ultimele luni.

Cu toate acestea, Iranul speră la ridicarea sancțiunilor impuse, după resuscitarea acordului nuclear din 2015, ceea ce ar însemna o diminuare semnificativă a crizei economice în care se află țara asiatică, scrie DPA.com, citează Agepres.

În perioada lui Donald Trump, Statele Unite au ieșit din acordul nuclear menit să prevină dezvoltarea de către Teheran a armelor atomice.

Mai mulți reprezentanți ai Uniunii Europene și Statele Unite au anunțat că studiază răspunsul Iranului pentru a salva acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian.

„Deocamdată îl studiem şi ne consultăm cu ceilalţi participanţi JCPOA şi SUA”, a declarat o purtătoare de cuvânt a UE.

După mai bine de un an și patru luni de discuții, blocul comunitar european a anunțat la începutul lunii august că a formulat o ofertă „finală” și așteaptă un răspuns din partea Iranului.

În cazul unui eșec al negocierilor privind programul nuclear, riscul unui război regional este tot mai categoric. Mai mult, Israel a anunțat că va amenința cu acțiune militară Iranul în cazul eșecului diplomației de a împiedica Teheranul de a dezvolta arme nucleare.

Iranul, care a negat că are astfel de ambiţii, a avertizat cu privire la un răspuns „zdrobitor” la orice atac israelian.