Evenimentul Zilei > International > Oameni prinși în mijlocul uraganului Agatha. Efectele devastatoare ale furtunii din Mexic. Zeci de oameni au fost dați dispăruți. VIDEO
Oameni prinși în mijlocul uraganului Agatha. Efectele devastatoare ale furtunii din Mexic. Zeci de oameni au fost dați dispăruți. VIDEO

Oameni prinși în mijlocul uraganului Agatha. Efectele devastatoare ale furtunii din Mexic. Zeci de oameni au fost dați dispăruți. VIDEO

Bilanțul victimelor înregistrate în urma manifestării uraganului Agatha în sudul Mexicului a crescut la cel puțin zece morți și aproximativ douăzeci de persoane dispărute. Ploile abundente au provocat alunecări de teren și inundații, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile locale. Uraganul - primul din acest sezon - a fost cel mai puternic dintre cele care au atins coasta mexicană a Pacificului în această perioadă, după anul 1949, potrivit Centrului american pentru uragane (NHC).

Uraganul Agatha a făcut ravagii în sudul Mexicului! Până acum, aproximativ douăzeci de persoane au fost date dispărute, majoritatea aflându-se în partea superioară a munților, potrivit guvernatorului statului Oaxaca, Alexandru Murat. Alte zece persoane care și-au pierdut viața au fost, din păcate, raportate preliminar de către autoritățile locale, a spus oficialul.

Uraganul Agatha: 10 morți și 20 de oameni dispăruți

„Când Agatha a ajuns pe uscat, ziua s-a încheiat fără pierderi de vieți omenești, dar ploile abundente care au avut loc marți dimineața devreme au provocat ieșirea din matcă a râurilor și alunecări de teren”, a declarat guvernatorul statului Oaxaca.

Un prim bilanț realizat de autorități, în urma manifestării uraganului Agatha, a inclus trei persoane moarte și opt dispărute. Două persoane în vârstă de 18 și 21 de ani au murit când o parte a unui deal s-a prăbușit în comunitatea Santa Catarina Xanaguia, a informat biroul de protecție civilă din Oaxaca. O altă femeie a murit și fiul ei a fost rănit într-o alunecare de teren în Llano del Chillar, potrivit autorităților locale.

Cele mai recente date indică, însă, creșterea victimelor la zece morți și alte douăzeci de persoane dispărute, potrivit guvernatorului Alexandru Murat.

„Este multă ploaie și rafale bruște de vânt puternic”, a declarat Silvia Ranfagni, managerul hotelului Casa Kalmar din Zipolite, pentru The Associated Press.

În orașul de surfing Puerto Escondido, oamenii s-au adăpostit și au pus placaje pentru a împiedica geamurile să se spargă din cauza vântului puternic. Daunele au fost, însă, considerabile.

Cea mai mortală furtună care a lovit Mexicul

Uraganul Agatha a ajuns, luni, în apropiere de Puerto Angel, în Oaxaca. A fost un uragan de categoria a doua – a doua cea mai mică pe o scară de cinci -, înregistrând rafale de vânt de 165 de kilometri pe oră.

Ploile torențiale și vânturile puternice au afectat palmierii și au determinat turiștii și locuitorii să se deplaseze de urgență în adăposturi, în timp ce uraganul Agatha s-a abătut asupra unei regiuni de coastă care este slab populată, cu excepția câtorva mici comunități de-a lungul țărmului.

Mexicul este afectat în mod regulat de furtuni tropicale, atât pe coasta Pacificului, cât și pe cea a Atlanticului, în general între lunile mai și noiembrie. Cea mai mortală furtună care a lovit Mexicul anul trecut a fost un uragan de categoria a treia, numit Grace, care a ucis unsprezece persoane în statele estice Veracruz și Puebla în luna august.