O nouă lovitură pentru antreprenori. Statul le dictează cu câți bani să-și plătească angajații după doi ani

O nouă lovitură pentru antreprenori. Statul le dictează cu câți bani să-și plătească angajații după doi ani Sursă foto: pixabay.com

O prevedere introdusă în Codul Muncii aduce noi obligații pentru angajatori. Aceștia vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunare pentru lucrătorii care încasează lunar salariul minim pe economie.

În Codul Muncii există o prevedere încă din 2021 care îi obligă pe angajatori să nu ofere salariul minim mai mult de doi ani unui lucrător. Acest lucru înseamnă că anul 2023 este ultimul în care venitul lunar al angajatului mai poată să rămână la aceeași valoare ca până acum. Anul 2022 a fost destul de greu pentru angajatori pentru că au trebuit să facă față inflației, dar și să crească salariile, începând din 2023, cu mai mult față de cât au anticipat.

Institutul Național pentru Statistică a transmis că salariul mediu net pe economie a ajuns la peste 4.000 de lei net în luna octombrie 2022. Este o creștere cu aproximativ 13% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Totuși, majorarea venitului mediu net nu a ajutat foarte mult angajații pentru că rata inflației a ajuns în luna octombrie la 15,8%, iar în luna noiembrie la 16,8%.

Este important de precizat că singurul indicator care va avea o valoare negativă la finalul anului 2022 este câştigul salarial real. Acesta va fi de -2% per total la nivelul anului curent. Acest lucru înseamnă că majorările salariale vor fi cu 2% mai mici față de rata inflaţiei de la nivelul anului 2022. Cu toate acestea, începând cu anul 2023, câştigul salarial real va reveni la valori pozitive. Comisia Naţională de Prognoză a estimat un câştig salarial real de 1,7%, iar pentru 2024 prognozează o valoare de 4,7%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor fi suficiente salariile pentru 2023 să susțină cheltuielile românilor

Persoanele care lucrează în mediul privat nu primesc semne că majorările salariale din noul an vor fi suficiente pentru a acoperi rata inflației. Angajatorii români pregătesc pentru anul 2023 o creștere de opt puncte procentuale dintre care 4,1% este creşterea suplimentară aplicată din cauza inflaţiei. Este important de amintit că Comisia Naţională de Prognoză a estimat pentru anul viitor o medie anuală a ratei inflaţiei de 9,6%.

Cea mai importantă creştere în privința veniturilor lunare ale angajaţilor în 2023 este cea a salariului minim pe economie. Guvernul a stabilit ca, începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie să ajungă la valoarea de 3.000 lei lunar, faţă de 2.550 lei în prezent. Acest lucru înseamnă că un angajat va primi în mână un salariu de 1.898 de lei, adică cu 374 de lei mai mult decât este în prezent. Ministerul Muncii a informat că de această majorare se vor bucura aproximativ 2,18 milioane de salariaţi, potrivit Mediafax.