O nouă fraudă online în România. Să nu crezi așa ceva niciodată. „SMS în care îi anunță că au câștigat un premiu”

O nouă fraudă online în România. Să nu crezi așa ceva niciodată. „SMS în care îi anunță că au câștigat un premiu” Sursa foto: Arhiva EVZ

O nouă metodă de fraudă online a apărut în România. Hackerii se folosesc de serviciile de curierat în perioada reducerilor și fură banii oamenilor sau informații personale din cont, avertizează experţii în securitate cibernetică din cadrul Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

O nouă metodă de fraudă online încearcă să exploateze folosirea serviciilor de curierat în perioada reducerilor, avertizează experţii în securitate cibernetică din cadrul Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

„Infractori cibernetici trimit potențialelor victime un SMS în care îi anunță că au câștigat un premiu, fără să dea detalii suplimentare. Mesajul conține un link care, odată accesat (din curiozitate sau din dorința de a beneficia de un câștig rapid) redirecționează către un site de #phishing. Site-ul copiază elementele de identitate vizuală ale serviciului de curierat #FedEx, pentru a oferi utilizatorului impresia că se află pe un canal de comunicare oficial al companiei.

În realitate, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduiește această schemă de phishing (globalpackoin[.]com) ne putem da seama instant că NU suntem pe site-ul FedEx și că ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile”, au precizat experții în securitate cibernetică din cadrul DNSC, într-o postare pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum să nu cazi în plasa hackerilor

Cu toate astea, există soluții pentru orice problemă, iar specialiștii au dezvăluit câteva soluții:

- Fiți vigilenți și analizați cu atenție informațiile primite, înainte de a furniza date online

Sursă: Stevanovicigor | Dreamstime.com

- Evitați accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute

- Evitați furnizarea la cerere de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor link-uri venite prin sms, e-mail sau platforme de mesagerie. Tastați numele site-ului pe care doriți să introduceți astfel de date manual în browserul de internet, pentru siguranță.

- Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română.

- Verificați existența promoțiilor și concursurilor pe canalele oficiale ale companiilor care le organizează.

- Nu uitați că Nu puteți câștiga un premiu la un concurs la care nu v-ați înscris și nu ați participat, potrivit Realitatea.

Un alt aspect important este să nu crezi tot ce se vinde pe Internet.