O mare televiziune din Europa dă lovitura pe piața media din România. Confirmare la CNA
- Daniel Teodoreanu
- 9 noiembrie 2021, 15:00
Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au anunțat marți că arhicunoscuta televiziune de știri Euronews a primit licență, iar din primăvară ar putea începe emisia. Investiția în postul apărut recent în piața media din România ajunge la câteva milioane de euro.
Euronews este o televiziune de știri paneuropeană lansată pe 1 ianuarie 1993. Disponibilă în 155 de țări, în 10 limbi străine, această televiziune este urmărită zilnic de aproximativ 7,5 milioane de oameni, conform ro.wikipedia.org.
Euronews folosește comentariile din studio pentru acompanierea reportajelor. De asemenea, are și o rubrică fără comentarii (No comment). Este folosită doar pentru reportajele cu un conținut exclusiv vizual.
Postul a fost selectat de Comisia Europeană pentru „misiunea informării” dintre șapte candidați. Programele de știri sunt difuzate în mai multe limbi și se referă atât la actualitatea europeană, cât și la cea mondială.
Aproximativ 10% dintre emisiunile postului vizează informațiile și dezbaterile temelor europene. O atenție deosebită este acordată de această televiziune subiectelor legate de Uniunea Europeană.
Euronews are conținut informativ divers
Între emisiunile de știri apar și programe scurte dedicate noutăților de pe piața financiară și de mărfuri, evenimentelor sportive, politicii, artelor, științelor și previziunilor meteo.
Ca la orice post de știri, emisiunile obișnuite sunt întrerupte de transmisiuni în direct sau noutăți absolute. La fel se va întâmpla și în România. Emisia se realizează în nouă limbi: engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, rusă, spaniolă, greacă și maghiară.
Acum va emite și în limba română. Euronews va transmite și în format HD, iar Andra Miron va ocupa funcția de redactor- şef. Conform paginademedia.ro, ea a spus în faţa CNA că există discuţii cu RCS-RDS, Orange şi Vodafone pentru preluare.
Euronews România înghite o sumă considerabilă
Licenţa va fi gestionată de Universitatea Politehnica din București, iar investiţia în proiect ajunge la 3,6 milioane de euro. „Sperăm să emitem cât mai repete. Ne vom înscrie în limitele legale. Cred că primăvara ar fi un orizont realist pe care îl putem da. Nu avem contracte încheiate cu cabliştii, dar suntem în discuţii”, a spus Andra Miron în fața membrilor CNA.
În ceea ce privește direcția editorială, Andra Miron a precizat: „Vom imprima acurateţe şi rigurozitate pe piaţă. Ne propunem să avem emisiuni de ştiri, talk show-uri şi alte producţii în limba română. Valorile noastre sunt independenţă, echidistanţă, obiectivitate şi o abordare all views (n.r. - toate punctele de vedere)″
Nu vom fi părtinitori şi vom avea toate punctele de vedere. Grila a fost făcută în coordonare Euronews World. Vom emite în condiţii ireproşabile. Modul de lucru din redacţie va fi complet independent şi autonom, respectând standardele etice.
Vom putea să avem toate punctele de vedere atât la nivel national, cât şi la nivel internaţional. Ne bazăm pe trainingul şi pe valorile care vin de la Euronews. Grila de programe are ca scop de a oferi un conţinut unitar, educaţional şi care să arate că noi credem că suntem în serviciul public. Trebuie să dăm informaţii fără a le spune oamenilor ce sa creadă. Vom avea colaboratori din ţară.″
Euronews România şi-a anunţat şefii în luna septembrie. Cristian Coman va fi şeful News Desk-ului şi redactor-şef adjunct, iar Bebe Nicola este unul dintre cei trei producători executivi. Mari Jeanne Ion este directoarea de programe, iar directorul de proiect este Gabriel Petrea.