Instituţiile particulare oferă grupe cu maximum 15 copii, program prelungit, limbi străine cu orar intensiv, precum şi multe opţionale.
Părinţii care nu s-au decis încă la ce grădiniţă doresc să-şi înscrie copiii şi pentru care unităţile de stat reprezintă abia a doua variantă pot alege o instituţie privată, în funcţie de tipurile de programe oferite, dar şi de tarifele lunare practicate. Ei au de ales dintre grădiniţe cu predare intensivă în limba germană, engleză sau franceză, instituţii care au cursuri step-by-step sau waldorf, unităţi cu program sportiv sau grădiniţe cu orar normal.
Preţurile oscilează între 450- 600 de lei pe lună pentru orarul scurt (adică până la ora 12.30 sau 13.00) şi 800-1.400 de lei lunar pentru programul până la ora 18.30 sau chiar 20.00. La stat, înscrierile încep astăzi Principalul avantaj al grădiniţelor private este numărul mic de copii la grupă, de maximum 15. De asemenea, cele mai multe instituţii acceptă şi copii mai mici de 3 ani, iar programul, în majoritatea cazurilor, se prelungeşte până la 18.30 sau chiar 20.00, la solicitările părinţilor.
Cei care preferă totuşi o grădiniţă de stat trebuie să ştie că, oficial, înscrierile încep astăzi. Pentru asigurarea transparenţei înscrierilor, directorii unităţilor de învăţământ preşcolar trebuie să afişeze la vedere şi să informeze cu privire la perioada în care grădiniţa este închisă pentru igienizări sau reparaţii, capacitatea grădiniţei şi numărul de copii aprobat prin planul de şcolarizare. Clădiri vechi sau noi, cu terenuri de joacă
În Capitală sunt în jur de 70 de grădiniţe particulare autorizate şi acreditate, dar funcţionează şi alte instituţii, sub formă de cluburi, care oferă supraveghere pentru cei mici sau ajutor pentru efectuarea lecţiilor, în cazul elevilor din clasele primare. Cele mai multe instituţii private sunt situate în sectorul 1 (1 Mai, Dorobanţi, Bucureştii Noi, Băneasa) şi în sectorul 2 (Vatra Luminoasă, Moşilor, Foişorul de Foc). Acestea funcţionează de obicei în zonele de case, în clădiri vechi, renovate, sau, în câteva situaţii, în vile noi - realizate special pentru acest scop.
Un exemplu de instituţie nou construită este Grădiniţa „Mary Poppins“, din sectorul 1, de pe strada Aaron Cotruş, nr. 75, care are o curte special amenajată pentru cei mici în spatele căldirii, bucătărie proprie şi două săli de mese, precum şi două dormitoare. Pentru programul prelungit, de la 9.00 la 17.00, părinţii trebuie să plătească 1.400 de lei.
Şi Grădiniţa „Little London“, care funcţionează cu un sediu nou în zona Pipera, are săli mari de clasă în clădirea de pe strada Tudor Arghezi, unde există şi o încăpere pentru balet, un teren de tenis, piscină şi grădină. Preţul lunar pentru orarul de la 9.00 la 18.00 este de 1.000 de lei.
Cei care locuiesc în sectorul 2 pot face o vizită şi la Grădiniţa „Pink Lemon“, de pe strada Comaniţa, care îşi are sediul într-o casă veche, dar renovată modern. Instituţia a fost înfiinţată de o tânără mămică pentru propriul copil şi are mobilier special pentru cei mici, o curte interioară cu jucării de grădină şi căsuţe din plastic. Programul prelungit, de la 8.00 la 19.00, costă 1.000 de lei pe lună.
În sectorul 3, Grădiniţa Spectrum, parte a grupului „Lumina Educaţional“, are şase săli de clasă, dotate cu televizoare, DVD-uri şi videoproiectoare. Preţul programului lung este de 1.900 de euro pe an. STATISTICĂ
10.000 de locuri în minus
Anul acesta, peste 57.000 de copii concurează pe 26.000 de locuri în grădiniţele de stat, conform datelor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Pentru grupa mică, nu vor fi decât 95 de grupe în toate sectoarele Capitalei, iar numărul micuţilor care vor rămâne pe dinafară în această toamnă va depăşi cu siguranţă 10.000. Mai exact, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, există 57.750 de copii cu vârste între 3 şi 7 ani şi numai 26.200 de locuri în grădiniţele de stat din Bucureşti. La ora actuală, sunt cuprinşi în jur de 34.300 de preşcolari, dar asta din cauza faptului că s-a ajuns la o medie de 29 de copii la grupă. CU SPECIFIC
Predare în germană Grădiniţa „Hansel und Gretel“, sectorul 1. Adresa: str. Aviator Sănătescu, nr. 19
Grădiniţa pregăteşte copiii pentru Şcoala germană şi pentru Liceul „Goethe“. Limba germană se predă intensiv, încă de la grupa mică. Educatoarele sunt absolvente ale Liceului german din Sibiu sau au cursuri de specializare pentru limba germană. Instituţia are patru săli de curs. Grădiniţa Waldorf Christophori, sectorul 1. Adresa: str. Puţul cu Plopi, nr. 8
Grădiniţa are bucătărie proprie, iar meniurile sunt din produse cât mai naturale posibil. Se foloseşte pâine integrală, mâncare bio, iar dulciurile sunt gătite integral în instituţie. Se predă germană intensiv. Grădiniţa „Max und Moritz“ (particulară). Adresa: str. Plugarilor, nr. 24
Grădiniţa are predare intensivă în limba germană şi pregăteşte copiii pentru admitere la Şcoala germană „Goethe“. De altfel, 95% dintr-o promoţie reuşeşte să treacă testele pentru clasa I.