O lună cu Covid-19 în România. Cum i-a afectat pandemia pe români

O lună cu Covid-19 în România. Cum i-a afectat pandemia pe români

Pe 26 martie s-a împlinit o lună de la confirmarea primului caz de pacient infectat cu coronavirus, tânărul de 20 de ani, din județul Gorj, care a intrat în contact cu un cetățean Italian diagnosticat pozitiv. În cele patru săptămâni care au trecut, România a înregistrat peste 900 de cazuri confirmate și primele decese, 17. Alți opt români, între care și scriitorul Paul Goma, au murit, în străinătate, în Franța și Italia.

În primele zile ale pandemiei, virusul ucigaș a avut o evoluție relativ lentă și datorită măsurilor adoptate de populație, încă din primele zile. În primele două săptămâni au fost raportate mai puțin de 50 persoane bolnave, majoritatea fiind persoane revenite din străinătate, în special din Italia.

Abia în ultimele zile s-a înregistrat o explozie a cazurilor de îmbolnăviri, Covid făcând victime inclusiv în rândul cadrelor medicale care au intrat în contact cu bolnavii . Aproximativ 10% din totalul îmbolnăvirilor, peste 100, sunt medici și asistenți medicali. Pe de altă parte 86 de pacienți, printre primii care au contactat boala, s-au însănătoșit.

Potrivit ultimelor date furnizate de autorităţi, vârsta medie a pacienţilor diagnosticaţi, până în prezent, în România, cu noul coronavirus este de 43 de ani, cel mai mare procent reprezentându-l persoanele cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani (61%). Cei cu vârste cuprinse între 51 şi 69 de ani reprezintă 28% din cazurile de îmbolnăvire, iar cei de peste 70 de ani - 5%. De asemenea, 3% sunt minori, 54% - femei, iar 43% - bărbaţi.

În ultimele zile, începând din 22 martie, au intervenit și primele decese, care au crescut de la o zi la alta. Aproape jumătate dintre acestea au legătură cu situația de la Spitalul Județean din Suceava, care a devenit unul dintre cele mai importante focare de transmitere intra-comunitară a virusului.

Specialiștii estimează că situația se va  înrăutăți din ce în ce mai mult și că un vârf pandemic va fi înregistrat la jumătatea lunii aprilie, iar un altul după Paște. Numărul cazurilor de Covid-19 ar putea trece de 10.000, dar s-ar putea ajunge la raportări zilnice de mii de de cazuri noi. Autoritățile se tem că înmulțirea numărului de cazuri va produce colapsul sistemului de sănătate, care va fi pus în imposibilitatea de a face față pandemiei.

Pandemia impune un nou stil de viață

Pe măsură ce pandemia a evoluat, românii au fost obliugați să-și schimbe modul de viață, dat fiind că izolarea la domiciliu, distanțarea socială, este considerată cea mai bună măsură protecție împotriva Covid-19.

Din 16 martie pe teritoriul româniei a fost decretată starea de urgență și au fost impuse mai multe restricții, între care suspendarea curselor aeriene, interzicerea adunărilor publice și competițiilor sportive, închiderea localurilor și a spațiilor comerciale, cu excepția magazinelor alimentare. Restricțiile au fost implementate gradual, ultima, impusă prin Ordonanța militară 3/24 martie interzice circulația tuturor persoanelor cu excepția ieșirilor la cumpărăturile de strictă necesitate sau mersul la lucru.

Carantină și izolare la domiciliu pentru cei suspecți

Odată cu înmulțirea celor reveniți din alte state afectate, a crescut și numărul celor obligați să intre în izolare sau în carantină. În prezent, 6.016 de persoane sunt plasate în carantină iar 96.055 de persoane în izolare. Numărul continua să crească, cu atât mai mult cu cât sute de persoane se repatriază zilnic.

Nerespectarea carantinei și a izolării, precum și ascunderea unor informații despre contactele avute cu persoane contaminate sau bolnave atrag contravenții și dosare penale. Cei care nu au respectat restricțiile impuse de autoritățile sanitare ori au părăsit spațiile de izolare și carantină s-au ales cu sancțiuni și dosare penale. Până în prezent au fost întocmite 167 de dosare penale