O interpretare a prezenței militare rusești de la granița cu Ucraina: „Mobilizarea militară poartă un mesaj politic puternic”
- Ionel Sclavone
- 17 februarie 2022, 06:45
Rusia s-a făcut ascultată în Occident, odată cu concentrarea unor importante forțe militare la granița cu Ucraina, dar nu-și dorește un război. Criza aceasta i-a folosit pentru a-și face auzite cererile cu privite la securitate.
Fostul secretar general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Thomas Greminger, este de părere că această criză i-a folosit Rusiei pentru a se face asculată în Occident. În opinia sa, Rusia nu are ca obiectiv declanșarea unei confruntări militare în zonă, după cum relatează agenția EFE.
„Opinia mea este că această mobilizare militară poartă un mesaj politic puternic ce nu a fost auzit în trecut”, a declarat Thomas Greminger.
Acesta este director al Centrului pentru Politică de Securitate de la Geneva. El a susținut o conferință de presă în care a comentat despre interpretarea dată în țările occidentate tensiunilor de la granița cu Ucraina. Analiștii occidentali cred că Rusia pregătește o invazie a Ucrainei, motiv petru care a concentrat numeroase trupe și echipamente militare la graniță.
Rusia nu este interesată de un război
Thomas Greminer consideră că Rusia nu are nici un interes să lanseze o operaţiune militară împotriva Ucrainei. El consideră că Rusia ar plăti un cost politic și economic foarte ridicat în cazul unei invazii. Iar din acest motiv ar evita să se implice într-o acțiune militară. În acest sens, a precizat el, guvernul de la Moscova nu a întreprins eforturi pentru a pregăti populaţia rusă pentru eventualitatea unei intervenţii armate în ţara vecină.
Alerta în Occident s-a declanşat în momentul în care Moscova a majorat numărul soldaţilor desfăşuraţi la graniţa cu Ucraina până la 130.000. Greminger a ţinut să precizeze că jumătate din aceste efective, 70.000 de soldaţi ruşi staţionează în mod permanent în regiunea respectivă, încă din 2015.
„Evident că 130.000 de militari ar fi suficient pentru a lansa o operaţiune militară restrânsă, dar nu una masivă”, a spus el.
Opinia fostului oficial OSCE
Fostul oficial OSCE consideră că, odată cu escaladarea tensiunii militare, Rusia a reuşit să se facă auzită în legătură cu preocupările sale în materie de securitate. În special este vorba despre opoziţia faţă de continuarea extinderii NATO spre Est. Moscova a anunţat în ultimele ore că unitățile de la frontiera cu Ucraina vor reveni în cazarmă. Dar NATO, Washington, Londra şi Kiev au spus că nu au observat nicio detensionare a situației.
Potrivit lui Greminer, lucrurile vor deveni mai clare începând de duminica viitoare, când sunt prevăzute să se încheie manevrele militare din Belarus. În acel moment ar trebui să înceapă o reducere clară a contingentului rus dislocat în zonă.