Rusia nu va permite Ucrainei să devină o a doua Finlanda. Putin nu vrea la graniță o țară neutră, apropiată de Occident

Rusia nu va permite Ucrainei să devină o a doua Finlanda. Putin nu vrea la graniță o țară neutră, apropiată de Occident Turcia este un mediator important între Ucraina și Rusia Sursa: Sjankauskas | Dreamstime.com

Ideea ca Ucraina să devină un stat neutru și să funcționeze ca o zonă tampon între Rusia și Occident are puține șanse să devină realitate. Rusia nu va permite niciodată acest lucru după cum arată analizele experților internaționali.

Ideea că Ucraina ar putea deveni stat-tampon netru între Estul și Vestul Europei este vehiculată tot mai mult în ultima vreme. Unii îi „modelul finlandez”, referindu-se la politica de neutralitate a Finlandei din cursul războiului rece. Tot mai multe voci spun însă că acest lucru nu se va întâmpla și că finlandizarea nu este o soluție, se arată într-o analiză Foreign Policy

Moscova i-a permis Finlandei, în cadrul neutralității ei rigide, să rămână democratică și să-și dezvolte instituțiile independente. Tratatele de pace din 1947 stabilesc atât neutralitatea Finlandei, cât și frontiera ei de aproximativ 1.300 de kilometri cu Rusia. Între Rusia și Ucraina nu există tratat de pace care să-i garanteze ultimei neutralitatea.

Ucraina nu va intra în NATO

Oficialii NATO spun însă că Ucraina nu are șanse să intre în NATO, din cauza Rusiei. La fel s-a întâmplat și în cazul Moldovei și Georgiei. Fostul secretar general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat recent: „Toți, inclusiv Putin, știu că Ucraina nu va deveni membru NATO în viitorul previzibil și imprevizibil. E deja un stat-tampon. E un lucru pe care nu-l veți auzi niciodată de la secretarul general al NATO Jens Stoltenberg; funcția nu-i permite. Însă eu îl pot spune acum”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, Putin nu va permite niciodată Ucrainei să devină neutră. O vrea subordonată și înrolată în sfera de influență a Rusiei, așa cum era odinioară. Metoda lui pentru a obține acest lucru constă în agresiune și intimidare, folosite încă de la anexarea Crimeii și ocuparea regiunii Donbas în 2014. Deocamdată el a obținut opusul: ucrainenii își doresc tot mai mult integrarea cu Vestul. Dacă în aprilie 2012 doar 13% din ucraineni considerau NATO a fi cea mai bună opțiune de securitate, în august 2019 proporția lor era de 36%. Alt sondaj indică o susținere de 53% pentru aderarea la NATO, în 2021.

Rusia nu se poate schimba

Adevărata problemă a lui Putin e faptul că foste țări ocupate cândva de URSS și Rusia țaristă au fugit (sau au încercat să fugă) spre Occident după căderea Zidului Berlinului în 1989. Nu e vreo coincidență că ele au cerut întâi primirea în NATO și abia apoi în UE.

Schimbările politice din Rusia sunt întotdeauna dramatice, dar și superficiale. Mentalitatea lor a rămas neschimbată. Poate că esența problemei pe care o are Vestul cu Rusia este că Vestul crede că o schimbare autentică e posibil, pe când Rusia nu crede.

Actuala criză e una dintre consecințe. Ea nu poate fi soluționată doar prin transformarea Ucrainei într-o nouă Finlandă. În ochii Moscovei, Ucraina nu e Finlanda - și fix aceasta e problema.