O insectă necunoscută, descoperită în Constanța, a primit numele ”științific” al Simonei Halep. Vietatea se hrănește cu sângele altor animale

O insectă necunoscută, descoperită în Constanța, a primit numele ”științific” al  Simonei Halep. Vietatea se hrănește cu sângele altor animale Sursa foto: EVZ

Simina Halep, cea mai bună jucătoare de tenis din România, a fost de acord să-i fie folosit numele pentru ca cercetătorii să boteze o insectă recent descoperită.

O insectă necunoscută, descoperită recent de cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a primit „Phlebotomus simonahalepae”, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep.

Studiul a fost prezentat într-o revistă de specialitate

Descoperirea a fost anunțată în cadrul unui articol ce a fost publicat în Revista Parasites & Vectors, iar Simona Halep a fost de acord pentru ca numele să-i fie împrumutat insectei, potrivit comunicatului citat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Insecta respectivă face parte din specia flebotomi – insecte hematofage, care se hrănesc cu sângele altui animal, răspândite pe toate continentele, dar cu o prezență mai ridicată, și mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om și animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele, potrivit USAMV.

Simona Halep a fost de acord să-și împrumute numele insectei descoperite în Constanța

Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu desfășurat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța.

“Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată și, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, și i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naștere al jucătoarei noastre de tenis.

Cristina a fost imediat de acord și ne-am bucurat mult ulterior să primim și acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de inițiativa noastră. Dedicăm această descoperire științifică Simonei Halep, în semn de onoare și de apreciere pentru performanțele sale și pentru cum duce numele României în lume, așa cum ne străduim și noi în domeniul cercetării”, a declarat coordonatorul studiului, Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare.