O femeie infectată cu Covid-19 nu și-a mai recunoscut tatăl

O femeie infectată cu Covid-19 nu și-a mai recunoscut tatăl Sursa: Pixabay

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale îmbolnăvirii cu Covid-19 este incapacitatea de a fi în preajma prietenilor sau a familiei în timpul carantinei. Dar dacă virusul ar ajunge să îți afecteze memoria ?

Un studiu din revista Cortex sugerează că este posibil. Cercetătorii de la Dartmouth College din Hanover, New Hampshire, au raportat primul caz de prosopagnozie ca simptom după infecția cu Covid-19. Institutul Național de Tulburări Neurologice și AVC definește prosopagnozia ca „o tulburare neurologică caracterizată prin incapacitatea de a recunoaște o față cunoscută”.

Afecțiunea este cauzată de „influența congenitală, deteriorarea sau afectarea unei pliuri a creierului care pare să coordoneze sistemele neuronale care controlează percepția facială și memoria”. Studiul s-a concentrat pe o femeie de 28 de ani pe nume Annie, care a contractat Covid-19 în martie 2020. Înainte de asta, Annie nu a avut probleme în a recunoaște fețele oamenilor – dar la două luni după ce s-a infectat cu virusul, nu și-a mai recunoscut membrii apropiați ai familiei.

Annie a spus că nu a putut recunoaște fața tatălui ei atunci când a trecut pe lângă el la restaurant, spunând că era ca și cum „vocea tatălui meu avea fața unui străin”. Ea le-a spus cercetătorilor că a ajuns să se bazeze pe vocile oamenilor pentru a putea identifica persoanele dragi. De asemenea, a susținut că a avut deficiențe în abilitățile sale de orientare în spațiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nevoia de alte teste

„Rezultatele indică faptul că virusul Covid-19 poate produce deficiențe neuropsihologice severe și selective similare cu deficiențele observate în urma leziunilor cerebrale”, au scris cercetătorii. Covid-19 a fost asociat frecvent cu alte simptome neurologice, inclusiv pierderea gustului și a mirosului, dificultăți de vorbire, tulburări de vedere și psihoză.

Dr. Zachary Hoy, un specialist în boli infecțioase pediatrice certificat de consiliu de la Pediatrix Medical Group din Nashville, Tennessee, care nu a fost implicat în cercetare, a subliniat că au apărut mai multe studii care descriu tulburările neurologice ale Covid-19. „Acesta descrie recunoașterea feței ca fiind unul dintre principalele deficite ale pacientului”, a spus acesta. Doctorul a adăugat că, în timp ce acest studiu a făcut o treabă bună în testarea neurocognitivă, sunt necesare alte teste mai riguroase pentru a consolida concluziile, potrivit Fox News.