Evenimentul Zilei > Monden > O clădire s-a prăbuşit din senin în Rio de Janeiro. Imagini tulburătoare. Video
O clădire s-a prăbuşit din senin în Rio de Janeiro. Imagini tulburătoare. Video

O clădire s-a prăbuşit din senin în Rio de Janeiro. Imagini tulburătoare. Video

Brazilienii plătesc din nou cu sânge din cauza modului haotic în care sunt construite locuinţele, iar ultima dovadă în acest sens o reprezintă o clădire care s-a prăbuşit din senin joi dimineaţa, într-un cartier din Rio de Janeiro.

O clădire s-a prăbuşit din senin în Rio de Janeiro. Imagini tulburătoare cu imobilul prăbuşit într-o zonă controlată de milițiile paramilitare, despre care se crede că au legătură cu ridicarea clădirii de patru etaje. Televiziunile din celebrul oraş turistic au transmis imagini marcate de dramatismul operaţiunilor de salvare.

Salvatorii au intrat greu în zonă, din cauza străzilor mici ale cartierului situat la periferia oraşului brazilian. Conform ultimelor informaţii, au fost rănite cel puțin 12 persoane, dar autorităţile nu exclud ca alţi locatari să fie prinşi sub dărămâturi. Jurnaliştii au surprins momentul în care o femeie a fost scoasă dintre ruine.

O clădire s-a prăbuşit din senin în Rio de Janeiro

Oamenii legii au transmis că această clădire a fost construită ilegal şi găzduia inclusiv o cafenea cu o sală pentru acces la Internet. Cei care locuiesc în zonă au dezvăluit că prăbuşirea a fost anunţată de nişte trosnete ciudate şi alte zgomote. Totul s-a întâmplat în jurul orei locale 2:00, iar blocul s-a prăbușit la scurt timp după aceea.

Intervenţia salvatorilor a fost îngreunată şi de faptul că după prăbuşire a urmat un incendiu. Presa sud-americană a relatat că respectivul cartier este controlat de grupuri paramilitare formate din foști membri ai forțelor de ordine. Aceştia s-au reorientat şi au monopolizat furnizarea de servicii de utilități, transport și chiar construcții.

Este un fapt arhicunoscut că grupările respective derulează afaceri de amploare pe piaţa imobiliară locală şi construiesc oriunde, ignorând orice norme de siguranţă. În 2019, două construcții de acest tip s-au prăbușit în acelaşi cartier, iar în urma acestui eveniment nefericit au murit 24 de oameni.

În urmă cu 9 ani, alte trei clădiri s-au prăbuşit chiar în centrul oraşului Rio de Janeiro. Şi atunci, forţele de ordine au raportat iniţial cel puţin 20 de victime.

Proteste de amploare în Brazilia

Altfel, amintim că în aceste zile, în mai multe oraşe din Brazilia au fost organizate proteste faţă de modul în care preşedintele Jair Bolsonaro a gestionat problemele generate de pandemia de coronavirus.

„Nimeni nu vrea să fie în stradă în mijlocul unei pandemii. Bolsonaro nu lasă nicio alternativă. Suntem în stradă pentru a apăra vieţi. Nu vom aştepta (n.r. – alegerile prezidenţiale din) 2022. Acesta este doar începutul”, a declarat Guilherme Boulos, liderul Mişcării muncitorilor fără adăpost Fost (MTST).

Încă de la începutul pandemiei, preşedintele brazilian a descris boala Covid-19 ca pe o „gripă uşoară” şi a criticat măsurile de carantină. De asemenea, acesta a promovat medicamente fără eficienţă dovedită şi a pus sub semnul întrebării eficienţa vaccinurilor.

Bolsanoro are multe decese pe conştiinţă

În acest context, manifestanţii l-au acuzat că puteau fi evitate multe decese dacă guvernul începea mai devreme campania de vaccinare împotriva Covid-19. Şeful statului a mai fost acuzat că promovează despădurirea Amazoniei, violenţa şi rasismul.

Salvador (nord-est), Brasilia şi Belo Horizonte (sud-est) sunt pe lista oraşelor în care au fost organizate protestele. O manifestaţie organizată la Recife (nord-est) a fost împrăştiată de poliţie cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Au fost proteste şi în centrul oraşului Rio de Janeiro. Aproximativ 10.000 de persoane au purtat mască şi au defilat la apelul organizaţiilor de stânga şi al mişcărilor studenţeşti. „Bolsonaro afară!” şi „Bolsonaro genocid!” au fost unele dintre scandări, conform Agerpres.