O campanie militară cum nu a mai văzut Europa după Al Doilea Război Mondial. Se strânge lațul în jurul Ucrainei

O campanie militară cum nu a mai văzut Europa după Al Doilea Război Mondial. Se strânge lațul în jurul Ucrainei sursa foto Bild

Vladimir Putin, președintele Rusiei, continuă să mute trupe la granița cu Ucraina, iar situația a devenit o bombă cu ceas gata să explodeze oricând.

Pregătiri evidente ale Rusiei pentru o invazie în Ucraina. 100.000 de soldați din districtele militare de sud, vest, nord și centru au fost mutați către granița cu Ucraina, în lunile aprilie și octombrie ale anului trecut.

Soldații sunt la marginea graniței ruso-ucrainene și în Crimeea și așteaptă ordine de la Kremlin. Vladimir Putin își deplasează armata din estul îndepărtat al țării înspre partea opusă pentru a-și desfășura trupele la granița de vest cu Ucraina.

Mutări masive ale trupelor din Siberia către Ucraina

Trenurile străbat o distanță de 7.000 de kilometri de-a lungul căii ferate transsiberiene în direcția Ucrainei și a statelor membre NATO. Numai pe 11 ianuarie, douăsprezece trenuri militare de marfă au trecut spre vest prin Krasnoyarsk”, a spus expertul militar finlandez Petri Mäkelä. „Dacă este adevărat, este o mișcare masivă.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Calea ferată transsiberiană este o rețea importantă de transport militar dintr-o parte în cealaltă a Rusiei. Un tren militar face șase-șapte zile până ajunge din Orientul Îndepărtat al Pacificului în vestul Rusiei. Trenurile din Siberia parcurg distanța în doar două-trei zile”, a afirmat pentru publicația germană BILD expertul irlandez în domeniul apărării Andy Scollick.

Relocarea de proporții „nu are, desigur, nimic de-a face cu Kazahstanul și nimic de-a face cu exercițiile extinse planificate de armata rusă. Prin urmare, se înțelege că trupele se îndreaptă spre vest pentru a completa și sprijini consolidarea operațională din apropierea graniței de est a Ucrainei”, a mai precizat irlandezul.

„Mișcarea logistică masivă seamănă cu echipamentul necesar pentru a susține o operațiune de luptă”

În trenurile siberiene se găsește tot ce este nevoie pentru război, scriu ziariștii de la publicația germană. Rușii au cele mai avansate tancuri de luptă ale Rusiei, lansatoare de rachete, camioane, ambulanțe, sisteme de rachete balistice cu capacitate nucleară și nenumărate vehicule logistice.

Această ultimă categorie de echipament militar îl îngrijorează pe Andy Scollick. Dacă Rusia „ar fi vrut doar să facă zgomot de săbii, un spectacol cu tancuri și artilerie ar fi fost în mare parte suficient”.

„Dar mișcarea logistică masivă seamănă cu echipamentul necesar pentru a susține o operațiune de luptă. Și nu este vorba doar de echipament. Cele mai multe dintre aceste trenuri au vagoane de pasageri pentru trupe și vagoane de marfă pentru echipamentul lor.”

„Putin pare să fie serios de această dată. Contrar tuturor asigurărilor că regimul „nu se așteaptă la nicio intensificare” a tensiunilor, președintele rus pare să se pregătească de o campanie militară cum nu a mai văzut Europa din cel de-al Doilea Război Mondial”, mai scrie sursa citată.