Nutriționiștii spun că mesele sănătoase ajută creierul. Alimentele de nota 10, în perioada examenelor

Nutriționiștii spun că mesele sănătoase ajută creierul. Alimentele de nota 10, în perioada examenelor

Adolescenții și studenții se află în această perioadă în focurile examenelor. Teste extrem de importante, precum Bacalaureatul, lucrări de licență sau examenele din sesiune, se apropie, iar tinerii trebuie să știe că un factor important în această perioadă de învățat îl constituie alimentația

Tinerii care trec în această perioadă prin focurile examenelor, dar și părinții, trebuie să știe cât de importantă este alimentația sănătoasă pentru creier. Pe de altă parte, mesele nesănătoase contribuie la scăderea capacității creierului, astfel că pot afecta eficiența copiilor în timpul învățatului. Potrivit consilierului nutrițional Grațiela Balaș, o cantitate crescută de Omega-6 în alimentație are efecte proinflamatoare și oxidante, dăunătoare asupra sănătății mintale. Recomandarea principală este, deci, reducerea consumului de alimente bogate în Omega 6: grăsimi vegetale – uleiul de porumb, de floarea-soarelui – și produsele derivate, margarină, produsele de patiserie, cofetărie, fast-food, biscuiți și snack-uri.

Uleiul de măsline, cel mai indicat

La polul opus este Omega 3, un adevărat combustibil pentru creier. Aportul de Omega 3 se asigură prin consumul de pește, ulei de pește, alge, fructe de mare, ulei de in, de rapiță, de soia, nuci, alune. Nucile și alunele trebuie consumate crude, nu prăjite sau sărate. Este recomandat peștele gras oceanic, de apă rece, (mai ales somon sălbatic, sardele, macrou, ton și hering). Peștele trebuie preparat fără adaos de grăsime, în tigăi antiaderente sau la cuptor. Dintre toate uleiurile vegetale, uleiul de măsline este cel recomandat.

Ce ne ajută la gândire

Carnea de pasăre (fără piele) și ouăle de la păsări hrănite natural, fără hormoni și chimicale), carnea de vânat sunt surse bune de proteine și vitamina B12. „Proteinele participă la fabricarea de neuro-transmițători (acetilcolina, serotonina, dopamina). Aceștia sunt responsabili pentru procesele de gândire, pentru formarea rețelelor neuronale prin care neuronii comunică între ei. Vitamina B12 se absoarbe mai greu după vârsta de 50 de ani și de aceea este important un aport crescut în această perioadă a vieții”, afirmă Grațiela Balaș.

Glucoza reglează memoria

O cantitate mai mare de glucoză în sânge și în creier este necesară în perioadele în care creierul este solicitat intens. Pentru îmbunătățirea memoriei este recomandată o dietă bogată în carbohidrați (miere, fructe și legume, dar și paste făinoase, pâine, cereale integrale).

Legumele, un rol major

Ciocolata și vinul roșu susțin memoria prin conținutul bogat în antioxidanți care contribuie la protejarea creierului împotriva îmbătrânirii și a îmbolnăvirii. De asemenea, legumele sunt recomandate pentru funcționarea optimă a creierului. Broccoli, conopida, varza de Bruxelles, dar și roșiile, morcovii, ciupercile, spanacul sau sparanghelul sunt printre cele mai recomandate legume.

„Pentru o minte sănătoasă avem nevoie, pe lângă o alimentație sănătoasă, de o formă de mișcare fizică pe care să o efectuăm zilnic (sport, dans, mersul pe jos, activități fizice în gospodărie)”, conchide Grațiela Balaș.

Ce trebuie evitat pentru a nu inhiba activitatea cerebrală

„Există și substanțe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Alcoolul și alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificări ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului (agitație, anxietate)”, afirmă și nutriționistul Lygia Alexandrescu. Specialistul a subliniat că substanțele care trebuie cât mai puțin consumate sau chiar eliminate, pentru o bună sănătate a minții, sunt alcoolul, aditivii alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, grăsimile hidrogenate, nicotina.