"Nunta muta" a lui Malaele

"Nunta muta" a lui Malaele

Trei regizori de teatru isi fac intrarea in cinema.

Patru regizori de teatru consacrati, Silviu Purcarete, Horatiu Malaele, Alexandru Darie si Alexa Visarion, pregatesc acum filme cu finantare de la Centrul National al Cinematografiei (CNC). Primii trei dintre acestia isi fac debutul regizoral in cinematografie cu „Conversatie cu Serafim”, „Limani” si „Nunta muta”.

Alexa Visarion nu mai este la primul film cu „Luna verde”, pentru care a scris scenariul impreuna cu studenta sa Iris Spiridon. Horatiu Malaele va porni filmarile la „Nunta muta” pe 2 iulie. „Teatrul cu filmul sunt frati primari, se lucreaza tot cu scenariu si tot cu actori”, spune regizorul. „Intriga filmului se inspira dintr-o poveste foarte adevarata din istoria Romaniei, de prin 1953, inaintea mortii lui Stalin. Actiunea se petrece in Moldova”, adauga Malaele.

Bugetul total pentru debutul lui cinematografic ajunge la un milion de euro, iar din distributie fac parte actori cu nume: Mariana Mihut, Luminita Gheorghiu, George Mihaita, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Alexandru Potocean si Meda Victor. Producatorii de la Castel Film spun ca se va lucra mult in studiouri, unde se construiesc in continuare decoruri, iar filmarile vor dura in jur de cinci saptamani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Darie reface Sulina

Pentru „Limani”, filmul pe care-l regizeaza, Alexandru Darie are nevoie chiar de mai multi bani decat a folosit Nae Caranfil ca sa faca „Restul e tacere”. Cea mai mare productie romaneasca de pana acum, acesta din urma a avut un buget de 2,4 milioane de euro. Darie spune ca filmul sau, produs de Cristian Comeaga, care a scris si scenariul, va costa in jur de 3 milioane de euro. Acum, casa de productie cauta investitori si in strainatate pentru a completa bugetul. Filmarile se vor face in 2008.

„Limani” va fi un film realist despre Sulina anilor ‘30, unde se vorbeau 17 limbi in acea „epoca fascinanta”, dupa cum spune regizorul. In film, o americanca ajunge la Sulina, astfel ca Darie are nevoie de doi actori din Marea Britanie sau SUA pentru rolul principal feminin si cel secundar masculin, ceea ce ridica bugetul la o suma asa mare. „Povestea e asezata, nu are nimic din incarcatura sociala a filmelor romanesti facute si premiate acum”, declara Darie. El crede ca stilul ancorat in social nu i se mai potriveste la 48 de ani.

Afrim, actor in film

Dintre toti, Alexa Visarion a facut filme si inainte de 1989. Pentru „Luna verde”, la care lucreaza acum, are nevoie de 350.000 in plus fata de ce a primit de la CNC. Filmul lui aduce, pe langa nume de actori consacrati, ca Razvan Vasilescu, Maia Morgenstern si Catalina Mustata, si pe cei ai noii generatii, ca Ana Ularu. Regizorul va avea de lucrat si cu trei copii, in varsta de 7, 10 si 12 ani. Insa surpriza cea mare va fi debutul ca actor de film al regizorului Radu Afrim, cel mai iubit de publicul tanar de teatru.

In filmul lui Alexa, un accident auto pe ruta Bucuresti-Brasov declanseaza un joc al vinovatiei. „Voi face un film despre tineri inteligenti, cu problemele lor legate de optiune, de viata, de modul de a comunica cu timpul in care traiesc”, spune regizorul. El precizeaza ca filmarile vor dura 30 de zile si se vor incheia la sfarsitul lui noiembrie.

MANA LIBERA

Finantati de CNC

Purcarete, care locuieste acum in Franta, a si scris scenariul pentru „Conversatie cu Serafim”, pe care il va produce Libra Film. Lungmetrajul sau s-a clasat pe locul al doilea la debuturi, in concursul CNC, de unde a primit 1.600.00 de lei.

De la conducerea Teatrului „Bulandra”, Darie a ajuns pe locul trei la concursul CNC, prin care a obtinut 1.120.000 de lei pentru „Limani”, cu scenariul scris si produs de Cristian Comeaga, prin Domino Film. Horatiu Malaele a facut scenariul alaturi de colegul dramaturg Adrian Lustig. Pentru acest film, au venit 1.300.000 de la CNC. Filmul „Luna verde”, al lui Alexa Visarion,  pe care il face la Castel Film, a primit de la CNC 750.000 de lei.