Numărul românilor care vor primi vouchere sociale în 2023 va scădea: „Nu suntem într-un context în care să ne permitem jocuri de imagine”

Numărul românilor care vor primi vouchere sociale în 2023 va scădea: „Nu suntem într-un context în care să ne permitem jocuri de imagine” Când vor fi virați banii pe cardurile sociale. Se vor da în 6 tranșe. Sursa foto: Arhiva EVZ

Din cauza unei autosesizări a Comisiei Europene, coaliția de guvernare PSD - PNL - UDMR a decis să reducă în mod semnificativ numărul românilor care vor mai primi astfel de ajutoare de stat. Totuși, Guvernul anunță creșteri de salarii și pensii din anul 2023.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a transmis că nu vor mai beneficia de vouchere cei care au venituri mai mari decât indemnizația socială, asta pentru că pensia minimă garantată este incompatibilă cu categoria persoanelor aflate în sărăcie extremă, a motivat Comisia Europeană.

Voucherele sociale, acordate din 2023 doar persoanelor cu venituri sub 1000 de lei

Mai exact, vizați de măsură sunt pensionarii cu venituri de 1.001 -  1.500 de lei, cei care vor fi excluși de pe lista beneficiarilor de la 1 ianuarie 2023.

În anul 2022, ajutoarele sociale de la Guvern au fost de 250 de lei (circa 50 de euro) acordați o dată la două luni. Din 2023, acești bani vor mai fi acordați doar celor care au venituri mai mici de 1000 de lei, mai precis șomerilor și persoanelor încadrate la gradul de handicap categoria grav.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultima tranșă de bani pe anul 2022 va fi virată beneficiarilor în noiembrie, în acord cu veniturile realizate de persoanele în cauză, după consultarea bazei de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Majorarea pensiilor și a salariilor

Coaliția de guvernare a promis că din anul 2023 românii vor avea salarii și pensii mai mari, însă nu este precizat un procent estimat al majorărilor. Secretarul general PSD Paul Stănescu a declarat recent că această măsură este una de necesitate, mai ales că salariații cu venit minim și pensionarii au cel mai mult de suferit de pe urma creșterii inflației.

„Nu trebuie să ne ascundem în spatele unor calcule sofisticate sau să așteptăm proiecția bugetară ca să avem o decizie fermă în coaliție. Inflație de 15% înseamnă tot atâția bani în minus în veniturile celor mai vulnerabili români. Mărturisesc că am înțeles cu greu reacțiile inițiale furibunde la propunerile PSD. Nu am ajuns în situația de a vinde iluzii sau de a crea false așteptări.

Nu suntem într-un context în care să ne permitem jocuri de imagine. Eu cred că oamenii știu deja că, atunci când PSD avansează cifre și propuneri, o face cu responsabilitate. Și, mai ales, nu am aruncat în spațiul public cu cine știe ce promisiuni exotice. Ba din contră, am pus pe masa coaliției soluții la probleme sociale. Cu acest ping-pong al declarațiilor incerte despre mărirea pensiilor și a salariului minim, riscăm să dăm senzația de târguială. De aceea, cred că avem nevoie cât mai repede de un angajament ferm în cadrul coaliției, că de la 1 ianuarie 2023 românii vor beneficia de aceste creșteri”, a transmis Paul Stănescu.