Nucleul solid al Terrei a început să se rotească în sens opus: „Vrem să înțelegem ce se întâmplă în profunzimea Pământului”

Nucleul solid al Terrei a început să se rotească în sens opus: „Vrem să înțelegem ce se întâmplă în profunzimea Pământului” Sursa: Dreamstime.com

Nucleul solid din fier situat în centrul planetei Pământ s-ar fi oprit din mișcarea de rotație, după care și-ar fi inversat sensul de rotire, stipulează un nou studiu în domeniu.

Dincolo de crusta terestră a Terrei se află mantaua de rocă fierbinte, sub care se situează nucleul exterior lichefiat, iar în interiorul acestuia se regăsește nucleul solid din fier și nichel.

Nucleul interior al Terrei, modificări semnificative

Potrivit unui studiu recent, modificările înregistrate în ce privește mișcarea de rotație a nucleului solid nu ar perturba în mod dramatic activitatea de la suprafața Terrei: „Probabil este ceva benign, dar vrem să înțelegem ce se întâmplă în profunzimea Pământului”, a reiterat geofizicianul John Vidale, de la Universitatea din California de Sud, conform presei americane.

Noul studiu a apărut în revista Nature Geoscience, iar acesta vine să emită ideea că nucleul interior solid al planetei Pământ ar putea suferi modificări ale rotației o dată la câțiva zeci de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Observarea undelor seismice emise dinspre centrul Terrei au scos la iveală faptul că nucleul solid are în componență fier și nichel, dar și că rotația acestuia este mai rapidă decât cea a planetei în ansamblul ei.

Traiectoriile undelor seismice asemănătoare nu au fost modificate

Studiul a făcut uz de datele referitoare la undele seismice din anii 1960 și până în prezent, astfel că din anul 2009 cercetătorii au sesizat un lucru ciudat, și anume acela că traiectoriile undelor seismice similare nu au fost modificate, ceea ce indică faptul că nucleul solid s-ar fi putut opri din rotație în acea perioadă de timp.

O pauză similară a fost înregistrată în jurul anului 1971, fiind analizate atunci informații despre două explozii nucleare ce indicau o rotire a nucleului către est, astfel că oamenii de știință au considerat că nucleul solid poate avea inversări în ce privește sensul de rotație o dată la aproximativ 70 de ani.

Suprafața nucleului solid se modifică în timp

Conform teoriei, câmpul magnetic al Terrei trage nucleul solid și îl face să se rotească, în timp ce câmpul gravitațional al mantalei duce la crearea unei forțe contrarii, astfel că la fiecare câțiva zeci de ani, o forță ajunge să o învingă pe cealaltă, schimbând rotația nucleului de fier și nichel.

Cercetătorul Lianxing Wen, seismolog la Universitatea Stony Brook, susține ideea că suprafața nucleului solid se modifică în timp, dar și că anii 1971 și 2009 ajung să explice pauzele înregistrate în centrul Pământului.

„Acest studiu interpretează greșit semnalele seismice care sunt cauzate de schimbările episodice ale suprafeței interioare a nucleului Pământului”, a explicat Lianxing Wen, conform Businessinsider.com.