Terra se pregătește de o „lovitură puternică”: E o chestiune de ore! „Resturile învolburate” ale furtunii solare vor perturba planeta

Terra se pregătește de o „lovitură puternică”: E o chestiune de ore! „Resturile învolburate” ale furtunii solare vor perturba planeta sursă: arhivă

NASA se pregătește ca Pământul să resimtă impactul potențial al „resturilor solare” implicate într-un vârtej ce se anunță a fi o furtună solară. E doar o chestiune de ore sau zile până când se preconizează că o ejecție de masă coronală (CME) de plasmă și câmp magnetic din Soare ar putea lovi Terra. Estimările arată că fenomenul ar putea să aibă loc la finele acestei săptămâni.

Ejecția de masă coronală de plasmă (CME) a fost proiectată spre Terra, luni, când un filament mare de magnetism s-a „desprins” din jumătatea inferioară a Soarelui. Fizicianul specializat în meteorologie spațial Tamitha Skov a avertizat că o erupție a filamentului dinspre Soare va „lovi puternic” sudul planetei Pământ, provocând ușoare perturbări.

Perturbări pe Terra, după ce o furtună solară va lovi sudul planetei

„Previziunile NASA arată că o erupție recentă a unui filament pare să dea o lovitură fulgerătoare în sudul Terrei până la sfârșitul zilei de 11 decembrie. Așteptați-vă la o perturbare ușoară, dar aurora este posibilă la latitudini înalte, cu probleme sporadice de radioamatorism și GPS în regiunile Pământului unde va fi noapte”, a declarat Tamitha Skov.

Potrivit astronomilor de la Agenția Națională Spațială Sud-Africană, există două CME care se pot îndrepta spre Pământ din cauza erupțiilor filamentelor. Primul fenomen se estimează că va lovi planeta noastră, joi, 9 decembrie, în jurul orei 19.00. Cu toate acestea, încrederea oamenilor de știință în acest lucru este scăzută întrucât dispun de imagini limitate pentru analiză.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua ejecție a Soarelui se va apropia de Terra pe 10 decembrie

Cea de-a doua dintre aceste ejecții va trece probabil pe lângă Pământ cu o posibilă influență slabă, pe 10 decembrie, în jurul orei 10.00. „Deși viteza vântului solar va fi inițial la niveluri de fond, se așteaptă ca aceasta să se intensifice din cauza CME-urilor menționate mai sus sau a posibilei influențe a găurii coronale 29 (CH29) din cadranul de nord-vest”, a spus specialista.

Potrivit astronomilor responsabili de site-ul SpaceWeather.com, „resturile învolburate” cauzate de explozia solară „abia dacă vor rata Pământul” și vor lovi cu precădere regiunile din sudul planetei.

Cele mai rapide mase de plasmă din Soare pot lovi Pământul în 15 ore

Deși nu sunt preconizate furtuni geomagnetice în urma acestui furtunii solare în cauză, s-ar putea declanșa mai multe aurole la ambii poli ai Terrei.  Potrivit Centrului american de prognoză meteo-spațială (SWPC), CME-urile ejectate de Soare se pot deplasa cu viteze cuprinse între 560.000 mph și peste 6,7 milioane mph. Prin urmare, cele mai rapide CME-uri pot ajunge pe planeta noastră în doar 15-18 ore.

„CME-urile mai lente pot avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge la noi.  Acestea se extind în mărime pe măsură ce se propagă departe de Soare, iar CME-urile mai mari pot atinge o dimensiune care cuprinde aproape un sfert din spațiul dintre Terra și Soare în momentul în care ajung pe planeta noastră”, a transmis SWPC, citat de express.co.uk.

Cu cât o CME este mai puternică, cu atât mai puternice sunt furtunile geomagnetice resimțite în jurul planetei. Oamenii de știință clasifică aceste fenomene pe o scară de la „G1 Minor” la „G5 Extrem”.

„O furtună geomagnetică este o perturbare majoră a magnetosferei Pământului care apare atunci când există un schimb foarte eficient de energie dinspre vântul solar către mediul spațial din jurul Pământului”, a mai explicat SWPC.