Terra se întunecă. La propriu! Și nu e din cauza Soarelui. „Este destul de îngrijorător”

Terra se întunecă. La propriu! Și nu e din cauza Soarelui. „Este destul de îngrijorător” Sursa: Arhiva EVZ

Pe măsură ce norii luminoși și reflectorizanți se diminuează în unele zone, planeta Terra se întunecă. În prezent, Pământul reflectă mai puțină lumină solară decât în urmă cu 20 de ani. Nu este o veste deloc bună în contextul încălzirii globale, relatează Der Spiegel.

Încălzirea globală are un impact semnificativ asupra luminozității Pământului - planeta reflectă din ce în ce mai puțină lumină. Cauza ar putea fi creșterea temperaturilor în Oceanul Pacific, potrivit unui nou studiu publicat în revista „Geophysical Research Letters”.

Pentru realizarea studiului, oamenii de știință au evaluat datele de măsurare a radiației solare din perioada 1998 - 2017. Scopul studiului a fost de a „determina cu precizie schimbările zilnice, lunare, sezoniere, anuale și decenale ale albedo-ului terestru de la suprafața Terrei”.

Terra reflectă cu jumătate de watt mai puțină lumină pe metru pătrat

Gradul de reflexie, care este cunoscut sub numele de albedo, a scăzut în consecință în mod semnificativ în ultimele două decenii: în prezent, Pământul reflectă cu aproximativ jumătate de watt mai puțin pe metru pătrat decât reflecta în urmă cu 20 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai mare parte a acestei scăderi a avut loc în ultimii trei ani ai perioadei de măsurare. Scăderea reflectivității Pământului poate fi estimată la aproximativ 0,5 %. În mod normal, planeta reflectă aproximativ 30% din lumina solară incidentă.

„După un albedo aproape neschimbat timp de 17 ani, declinul albedo-ului a fost o mare surpriză pentru noi, când am analizat datele din ultimii trei ani”, a declarat cercetătorul și autorul principal al studiului Philip Goode, care lucrează la Institutul de Tehnologie din New Jersey.

Nu Soarele este de vină. Numărul norilor care reflectă lumina în Pacific este în scădere

Cât de multă lumină este reflectată depinde, desigur, și de cantitatea de lumină care este emisă - cu alte cuvinte, de cât de strălucitor este Soarele. Potrivit studiului, însă, nu se poate stabili nicio legătură între albedo-ul modificat al Pământului și schimbările normale și recurente ale luminozității Soarelui. În consecință, modificarea reflectivității Pământului este cauzată de evoluțiile fenomenelor de pe Pământ.

Datele din proiectul NASA „Clouds and the Earth's Radiant Energy System”, „Norii și sistemul de energie radiantă al Pământului”, oferă informații despre un astfel de caz. De câțiva ani, s-a observat că numărul norilor luminoși de deasupra Pacificului de Est, de joasă altitudine, care reflectă lumina, este în scădere.

În aceeași zonă, în largul coastei de vest a Americii de Nord și de Sud, s-a observat, de asemenea, o creștere a temperaturilor la suprafața mării, care este probabil provocată de schimbările climatice globale. Temperatura de suprafață a apei ar putea influența formarea norilor - și, prin urmare, proprietatea de reflectivitate a Pământului.

Întunecarea Pământului poate fi observată, de asemenea, în modul în care mai multă energie solară este captată de sistemul climatic al Pământului. Atunci când energia solară suplimentară ajunge în atmosfera terestră și în oceane, aceasta contribuie la încălzirea globală. Pământul se încălzește, reflectă mai puțină lumină, ceea ce îl face și mai cald.

„Este destul de îngrijorător”, a declarat astrobiologul Edward Schwieterman de la Universitatea California din Riverside, care nu a fost implicat în studiu. Într-o perioadă, mulți oameni de știință au sperat că un Pământ mai cald ar putea conduce la mai mulți nori și la un albedo mai mare, a spus el. Acest lucru, la rândul său, ar fi ajutat la atenuarea încălzirii și la echilibrarea sistemului climatic . „Dar acest studiu arată că se întâmplă exact contrariul”, a conchis astrobiologul.