Oficial: Ibrahim Raisi, al optulea președinte al Iranului, a murit. Cinci zile de doliu național

Oficial: Ibrahim Raisi, al optulea președinte al Iranului, a murit. Cinci zile de doliu național Președintele din Iran a murit într-un accident aviatic. Sursa foto:captura CNBC

Update 6:

Cinci zile de doliu național au fost declarate în Iran după moartea președintelui Ibrahim Raisi. Între timp, prim-vicepremierul țării a fost desemnat președinte interimar, până la alegerile care trebuie să aibă loc în 50 de zile, potrivit Constituției.

Funerariile de stat urmează să aibă loc marți, 21 mai.

Update 5:

„Nu am fost noi”, a declarat un înalt oficial de stat al Israelului sub protecția anonimatului pentru agenția de presă Reuters, cu privire la prăbușirea elicopterului în care se afla președintele iranian Ibrahim Raisi.

Potrivit acestuia, accidentul aviatic a avut loc din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update 4:

Agenția de presă de stat a Iranului a publicat în urmă cu câtva momente imagini cu salvatorii care duc pe targă un trup neînsuflețit, prin pădure.

Update 3:

În urmă cu scurt timp, agenția de știri de stat a scris că Ibrahim Raisi, al optulea președinte al Iranului, a fost martirizat după ce un elicopter în care se afla el și însoțitorii săi s-a prăbușit în regiunea Varzaqan din provincia Azerbaidjan de Est, în nord-vestul țării.

Elicopterul în care se afla Raisi, împreună cu alte două elicoptere, se îndrepta către orașul Tabriz duminică, după ce acesta inaugurase barajul Qiz Qalasi la granița cu Republica Azerbaidjan mai devreme în aceeași zi.

La bordul aeronavei prăbușite se aflau și ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjan de Est, Malek Rahmati, și Mehdi Mousavi, șeful echipei de pază a lui Raisi. Însoțitorul lor, Mohammad Ali Al-e-Hashem, reprezentantul Suprem al Liderului în provincie, i-a însoțit de asemenea.

Oficialii locali prezenți la locul accidentului au confirmat martiriul lui Raisi și al echipei sale însoțitoare.

Guvernul iranian va emite în curând o declarație oficială.

Update 2:

La scurt timp a venit și confirmarea oficială de la agenția de presă a Iranului.

„Nici o urmă de supraviețuitori nu a fost văzută după descoperirea locului elicopterului prăbușit”, a declarat Pir-Hossein Kolivand luni dimineața într-un interviu acordat agenției de știri semi-oficiale Tasnim.

Mai devreme în cursul zilei, Kolivand a dezvăluit că locul accidentului în care a fost implicat președintele Raisi și înalți oficiali care îl însoțeau a fost găsit după ore de căutare ample într-o regiune muntoasă din provincia Azerbaidjan de Est.

Președintele Republicii Islamice Iran, Ibrahim Raisi, a fost martirizat într-un accident de elicopter duminică, scrie și iranpress.com.

Update 1:

Presa de stat din Iran confirmă că Președintele Ibrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, imamul care susține Rugăciunile de vineri din Tabriz, ayatollahul Al-e Hashem, guvernatorul general al Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati, garda de corp a lui Raisi și pilotul au fost uciși în accidentul elicopterului din nord-vestul Iranului, conform raportului semi-oficial al Mehr News.

Potrivit iranintl.com, corpurile ce au fost găsite sunt complet arse și nu pot fi identificate.

Informația a fost preluată și de Al Jazeera care a scris că Agenția de știri semi-oficială raportează că președintele iranian, ministrul de externe și alte persoane aflate în elicopter, inclusiv guvernatorul provinciei Azerbaijanul de Est, Malek Rahmati, au fost uciși.

Nu există încă o confirmare oficială că Raisi este decedat.

Știre inițială:

Nu sunt semne de viață! Salvatorii au găsit luni elicopterul care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi, ministrul de externe al țării și alți oficiali. Acesta s-a prăbușit în regiunile muntoase din nord-vestul Iranului cu o zi înainte.

La locul prăbușirii nu s-au detectat „semne de viață”, a scris mass-media de stat de la Teheran. Ceea ce înseamnă că nu sunt supraviețuitori, inclusiv președintele Iranului.

Luni dimineața devreme, autoritățile turce au prezentat ceea ce au descris drept imagini filmate de o dronă. Care a detectat o sursă de căldură, aparent un incendiu în pustietate, despre care „bănuiau că provine de la resturile elicopterului”. Coordonatele prezentate în filmare au plasat incendiul la aproximativ 20 de kilometri sud de granița Azerbaidjan-Iran pe partea unui munte abrupt.

Și imagini publicate de IRNA luni dimineața au arătat ceea ce agenția iraniană a descris drept locul prăbușirii. Un loc de-a lungul unei văi abrupte într-un lanț muntos verde. Soldații care vorbeau în limba locală azeră au spus: „Acolo este, l-am găsit.”

Nu sunt semne de viață, anunță salvatorii

Puțin după aceea, televiziunea de stat într-un text pus în continuu pe ecran a spus: „Nu există semne de viață de la oamenii de la bord.” Nu a oferit detalii suplimentare, dar agenția de știri semi-oficială Tasnim a arătat salvatori în acțiune. Folosind o mică dronă pentru a survola locul accidentului. Au putut fi auziți vorbind între ei, spunând același lucru: Nu sunt semne de viață!

Dificultățile meteorologice, inclusiv ploaia abundentă și vântul, au împiedicat eforturile de salvare. Liderul religios Khamenei a îndemnat publicul să se roage.

Pe măsură ce soarele a răsărit luni, salvatorii au văzut elicopterul de la o distanță de aproximativ 2 kilometri. Asta a declarat inițial șeful Societății Iraniene de Semilună Roșie, Pir Hossein Kolivand, pentru mass-media de stat, preluat de Reuters. El nu a oferit detalii suplimentare. Oficialii erau dispăruți de peste 12 ore la acel moment.

Un accident dramatic

Accidentul survine în contextul în care Iranul, sub conducerea lui Raisi și a Liderului Suprem Ayatollah Ali Khamenei, a lansat luna trecută un atac fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului. Mai mult, a anunțat că a îmbogățit uraniul foarte aproape de niveluri de calitate militară.

Iranul s-a confruntat, de asemenea, cu ani de proteste în masă împotriva teocrației sale șiite din cauza unei economii precare și a drepturilor femeilor. Făcând momentul și mai sensibil pentru Teheran și viitorul țării, pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas inflamează Orientul Mijlociu.

Președintele iranian Raisi călătorea în provincia Azerbaidjanul de Est din Iran. Televiziunea de stat a anunțat că o „aterizare forțată” a avut loc lângă Jolfa. Un oraș la granița cu Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran. Mai târziu, televiziunea de stat a plasat evenimentul mai la est, lângă satul Uzi, dar detaliile au rămas contradictorii.

Cu Raisi se aflau ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est din Iran. Dar și alți oficiali și bodyguarzi, a raportat agenția de știri de stat IRNA. Un oficial local guvernamental a folosit cuvântul „prăbușire”, dar alții s-au referit fie la o „aterizare forțată” sau la un „incident”.

Căutare dificilă

Dificultățile meteorologice, inclusiv ploaia abundentă și vântul, au împiedicat eforturile de salvare. Khamenei însuși a îndemnat publicul să se roage.

„Sperăm că Dumnezeu Atotputernicul îl va aduce pe dragul președinte și pe colegii săi în deplină sănătate în brațele națiunii”, a spus Khamenei, atrăgând un „amin” din partea credincioșilor cărora le vorbea.

În ciuda tragediei, Khamenei a subliniat că activitatea guvernului Iranului va continua, conform constituției iraniene, în cazul în care președintele moare, vicepreședintele preia atribuțiile și se organizează alegeri prezidențiale în termen de 50 de zile.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, un radical care a condus anterior sistemul judiciar al țării, este văzut ca un protejat al lui Khamenei și ar putea să-l înlocuiască pe liderul suprem, în vârstă de 85 de ani, după moartea sau demisia acestuia.