Secțiile de votare s-au închis în Noua Zeelandă după o cursă foarte strânsă. S-a înregistrat un număr record de alegători
- Radu Plugaru
- 23 septembrie 2017, 20:05
Neozeelandezii s-au dus la urne sâmbătă, după o campanie electorală foarte intensă, în care s-au propus modificări cu privire la politica de deschidere pe care o are țara în materie de imigrație și comerț, precum și schimbări ale politicii monetare a băncii centrale.
Partidul Național, de guvernământ, și Partidul Muncii, de opoziție, s-au aflat extrem de aproape în sondajele de opinie și vor trebui, probabil, să se bazeze pe partidele mai mici pentru a forma o coaliție, conform sistemului de vot cu reprezentare proporțională din Noua Zeelandă, inspirat de sistemul parlamentar german.
Un număr record de 1,2 milioane de voturi au fost deja exprimate, dar niciunul dintre partidele mari nu pare că va avea o majoritate absolută. Urmare a negocierilor cu partidele mici, ar putea dura câteva săptămâni până la investirea unui nou guvern.
”Aceasta a fost o campanie destul de colorată, în care oamenii au fost foarte implicați, și nu cred că se va termina la miezul nopții", a declarat Bryce Edwards, analist al publicației Critical Politics, care apare la Wellington.
"Scenariul cel mai probabil este acela potrivit căruia va trebui să așteptăm două săptămâni, până ce va veni verdictul final de la Comisia Electorală, dat fiind că este o cursă atât de strânsă", a declarat domnia sa.
Jacinda Ardern, carismatica politiciană în vârstă de 37 de ani, a devenit liderul Partidului Laburist în luna august și dorește să fie cel de-al treilea prim ministru femeie din Noua Zeelandă și cea mai tânără persoană din istoria modernă care ocupă o astfel de funcție.
Primul Ministru Bill English, care fost martorul unei pierderi dezastruoase a alegerilor de către Partidul Național în anul 2002, a devenit liderul acestui partid anul trecut, după demisia de urgență a predecesorului său, John Key. Partidul domniei sale se află la putere de aproape un deceniu.
Părerea generală este că English și Ardern vor ține în vigoare politica fiscală prudentă și vor avea, probabil, diferențe de opinie în ceea ce privește politica monetară, comerțul și imigrația. Este posibil ca acest lucru să aibă implicații asupra dolarului din Noua Zeelandă, care a fost a unsprezecea cea mai tranzacționată monedă din lume în anul 2016.
Doamna Ardern dorește ca politica băncii centrale cu privire la inflație să ia în considerare și crearea de locuri de muncă. Acest lucru s-ar putea traduce într-o politică monetară mai stimulatoare. De asemenea, domnia sa dorește să reducă imigrația și să renegocieze anumite tranzacții comerciale care ar putea dăuna în cazul a două mari surse de creștere economică în Noua Zeelandă. Secțiile de votare au fost închise la ora 07:00 GMT. Întreaga zi a fost deosebit de liniștită până atunci, alegerile fiind foarte puțin menționate de mass media, date fiind restricțiilor stricte privind campania electorală în ziua alegerilor. Rezultatele preliminare sunt așteptate la ora 11:30 GMT.
„Voturile speciale“, printre care se numără buletinele de vot ale neozeelandezilor de peste hotare, precum și ale celor care votează în afara circumscripțiile lor de origine, vor fi date publicității pe 7 octombrie.
Acestea au reprezentat aproximativ 12 la sută din voturi la alegerile 2014 și ar putea avea un impact considerabil.
Ardern a cerut neozeelandezilor să renunțe la guvernarea de tip „pilot automat“, în speranța declanșării unui val de schimbare la nivel mondial, precum cel care l-a propulsat pe francezul Emmanuel Macron în funcția supremă în stat. Acesta din urmă este cel mai tânăr șef de stat de la Napoleon încoace.
Doamna Ardern a reușit să îmbunătățească semnificativ intenția de vot pentru partidul său, în doar câteva săptămâni, dar Partidul Național, care mizează că va fi reales datorită rezultatelor economice foarte bune, a recâștigat teren în cele mai recente sondaje de opinie.
Un rezultat strâns ar putea avea efecte și asupra cursului de schimb al monedei naționale luni, căci rezultatele ar putea prevesti o schimbare a guvernului, conform analiștilor.(Radio New Zeeeland)