Zbor cu probleme deasupra Turciei. Mai mulți răniți în timpul unei curse cu turbulențe

Zbor cu probleme deasupra Turciei. Mai mulți răniți în timpul unei curse cu turbulențe Cursa aeriana Qatar Airways Sursa foto: X

Avion pus în pericol de turbulențe, deasupra Turciei, într-un zbor cu destinația Dublin. Un număr de 12 persoane, pasageri și membri ai echipajului au avut de suferit.

Cursa aviatică a decolat de la Doha, din Qatar și a avut ca destinație Dublin, capitala Irlandei. Incidentul neplăcut s-a petrecut deasupra Turciei, iar 12 persoane, șase pasageri și șase membri ai echipajului au fost răniți.

Avion în pericol deasupra Turciei

Zborul aparținea companiei Qatar Airways, având indicativul QR107. În timp ce survola teritoriul turc, acest avion a fost pus în pericol de turbulențe. Un număr de 12 persoane au fost rănite, la bord. în timpul deplasării spre Dublin, relatează CNN.

Acest avion a aterizat, în cele din urmă, pe Aeroportul din Dublin cu puţin înainte de ora locală 13.00 (15.00, ora României). Aici au fost mobilizate serviciile de urgenţă, poliţia aeroportuară şi pompieri salvatori, pentru preluarea răniților. Informația a fost confirmată de reprezentanții aeroportului din capitala Irlandei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zborul Qatar Airways QR107 a fost afectat de turbulenţe în timp ce survola Turcia, precizează aeroportul. Aterizarea de la Dublin, pentru avion, a decurs fără probleme, cu toate acestea.

„Un număr mic de pasageri şi (membri ai) echipajului a fost rănit uşor în timpul zborului şi primeşte în prezent îngrijiri medicale”, au precizat reprezentanții Qatar Airways pentru CNN.

Autoritățile anunță o investigație inernă

Această „problemă face acum subiectul unei investigaţii interne”, au adăugat reprezentanții companiei care deține acest avion. Ei au subliniat că „siguranţa şi securitatea pasagerilor şi echipajului sunt prioritatea noastră principală”.

Acest incident survine la câteva zile după un altul similar, într-un avion al companiei aeriene Singapore Airlines. Un număr de 104 pasageri au fost răniți, iar un bărbat cu probleme cardiace a murit din cauza turbulențelor. Zborul SQ321 de la Londra la Singapore, care zbura marţi cu viteză de croazieră la 37.000 de picioare (11.277 metri), a „căzut” brusc. S-a întâmplat după ce a „urcat” câteva sute de picioare, potrivit datelor de urmărire.

De altfel, aproximativ 65.000 de avioane sunt afectate anual de turbulenţe moderate în Statele Unite. Aproximativ 5.500 de curse sunt implicate în incidente cu turbulenţe grave. Aceste bilanţuri ar putea creşte, transmite CNN.

Schimbările climatice pun în pericol orice avion

Specialiștii estimează că incidentele de acest tip, în care sunt implicate curse aviatice se vor înmulți. Orice avion poate fi pus în pericol de turbulențe, dacă situația se agravează. Un profesor de ştiinţe atmosferice de la Universitatea Reading din Regatul Unit, Paul Williams, declara CNN în 2022 că fenomenele se datorează schimbărilor climatice.

„Am făcut nişte simulări informatice şi am constatat că (numărul) turbulenţelor puternice s-ar putea dubla sau tripla în următoarele zeci de ani”, declara Paul Williams.

Aceste simulări, confirmate ulterior de observaţii, scot în evidenţă un tip de turbulenţă care nu este legată de vreun indiciu vizual, de exemplu o furtună sau nori. Aceasta este denumită „turbulenţă atmosferică”. Spre deosebire de turbulenţele obişnuite, aceste turbulenţe sunt bruşte şi greu de evitat de un avion.