Descoperirea epocală în Univers. Sunt condiții pentru existența vieții

Descoperirea epocală în Univers. Sunt condiții pentru existența vieții sursă: arhivă

Cercetătorii au găsit o sursă de apă în spațiul cosmic de trei ori mai mare decât oceanele de pe Pământ.

O descoperire semnificativă a avut loc în explorarea vieții în univers, întrucât oamenii de știință au identificat o cantitate uriașă de vapori de apă.

O nouă sursă de apă găsită de cercetători

Noul studiu se axează pe un disc de gaz și praf în jurul unei stele tinere, observat cu ajutorul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).

Steaua, denumită HL Tauri, se află la 450 de ani lumină distanță și este înconjurată de o cantitate impresionantă de vapori. De fapt, volumul său este de trei ori mai mare decât suma tuturor oceanelor de pe Pământ, sugerând că ar putea fi locul de naștere al planetelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar putea apărea o nouă planetă

Conform studiului publicat în revista Nature Astronomy, creșterea volumului de vapori în jurul planetei HL Tauri ar putea spori șansele ca o planetă să devină locuibilă după formare. Felul în care cantitatea de vapori înconjoară planeta HL Tauri pare să aibă un impact asupra procesului de naștere a noilor planete, iar condițiile de acolo ar putea reflecta starea de lucruri existentă în momentul formării Pământului acum 4,5 miliarde de ani.

Stefano Facchini, autorul principal al studiului de la Universitatea din Milano, a fost surprins să observe „o imagine cu oceane de vapori de apă în aceeași regiune unde probabil se formează o planetă”. Aceste descoperiri oferă o perspectivă fără precedent asupra condițiilor favorabile dezvoltării planetare.

Terra

Terra. Sursa: Zenobillis | Dreamstime.com

Ce ne indică aceste descoperiri

Aceste descoperiri pun sub semnul întrebării discuțiile anterioare privind originea apei de pe Pământ și propun un mecanism pentru livrarea apei către planetele în formare înainte de eventualele coliziuni cu asteroizii. Acest lucru sugerează o posibilă influență asupra compoziției chimice planetare, similară dezvoltării Pământului acum 4,5 miliarde de ani.

Zonele bogate în apă detectate în jurul HL Tauri indică o acumulare activă de material stelar, oferind informații cruciale despre stadiile timpurii ale corpurilor planetare. Acest rezervor local de apă poate spori potențialul de habitabilitate al unei planete pe măsură ce evoluează.

În timp ce telescoapele terestre se confruntă cu dificultăți în cartografierea distribuției apei din cauza interferențelor atmosferice, ALMA, situat în Chile, a depășit aceste limitări, demonstrându-și capacitățile remarcabile.

Această cercetare revoluționară se aliniază cu o descoperire similară în jurul stelei PDS 70, evidențiind importanța vaporilor de apă în înțelegerea dezvoltării sistemelor planetare.

Apa, ca întotdeauna, a jucat un rol fundamental într-o serie de noi descoperiri științifice recente.

Recent, oamenii de știință au descoperit că apa se scurge încet de la suprafață spre nucleul Pământului. De asemenea, un cercetător a identificat anterior cea mai veche apă descoperită vreodată pe Pământ și a concluzionat că cea mai bună soluție ar fi, desigur, să o consumăm, potrivit Geo News.